Aanval Roel Boomstra slaat bijna door

02-01-2019   Auke Scholma, verslag 3e matchpartij

LEEUWARDEN  De derde partij om de wereldtitel dammen tussen Roel Boomstra met wit en Alexander Schwarzman eindigde na zeer spannende strijd in remise. De tussenstand kwam daarmee op 3-3.

De spelers hadden rond de jaarwisseling drie vrije dagen om zich opnieuw op te laden. Dat was te merken! Vooral Boomstra trok in de opening fel van leer en nam risico’s om ten koste van alles tot een aanval te komen. Zo uitdagend was zijn spel, dat Schwarzman alleen al om geen gezichtsverlies te lijden, wel op de aangeboden spanningen in moest gaan. De wereldkampioen heeft bovendien een grote reputatie als omsingelaar en zal ook kansen hebben geroken.

Toen Boomstra er in slaagde om met een ruil naar het centrum zijn topzware rechter vleugel te ontwikkelen, moet Schwarzman hebben gedacht kansen te kunnen scheppen tegen de witte voorpost. Boomstra, die met het opspelen van al zijn basisschijven de Rus uitdaagde om zijn gelijk te halen, rukte echter in gesloten formatie op door het centrum. Schwarzman besefte rond de 35ste zet, dat hij de witte agressie moeilijk in kon tomen. Hij vlocht een grote combinatie in het spel die tot een remise-eindspel zou leiden, maar Boomstra vond een plan met een tijdelijk offer om dit tegen te gaan. De overblijvende stelling was voor Schwarzman uiterst precair. Ondanks weinig bedenktijd vond de Rus echter de enige weg naar remise. Als de spelers op deze wijze blijven strijden, moet er vroeg of laat een beslissing vallen. Vandaag om 12.00 uur wordt in Leeuwarden de vierde partij verspeeld, daarna verhuizen de spelers voor vier partijen naar Groningen.