Alexander Schwarzman

Geboren 18 september 1967, geboorteplaats Moskou, Wereldkampioen 1998, 2007, 2009 en 2017. KNDB rating 1588, FMJD rating 2393.

Vanaf jonge leeftijd speelde Alexander al zeer goed. Het heeft even geduurd voordat hij uiteindelijk wereldkampioen werd.

Vanaf 1994 wist hij zich via het Russisch kampioenschap voor het WK te plaatsen en heeft hij steeds in de top meegedraaid. Hij werd in 1994 vijfde bij het WK. In 1996 in Abidjan werd hij derde. Hij was 31 toen hij zich voor de eerste maal tot wereldkampioen mocht kronen. In 1997 had hij op overtuigende wijze op 30-jarige leeftijd het WK kandidaten toernooi in Stadskanaal gewonnen.

De daarop volgende match tegen Alexei Tjsizjov in 1998 in de woonplaats van Tsjizjov won Alexander Schwarzman. Daarna waren zijn resultaten wisselvallend, met tussenposen van 9 en 8 jaar werd hij wereldkampioen. Met meer geluk dan wijsheid haalde Alexander Schwarzman in Tallinn de finale van het WK dammen 2017 waarin hij op de meet de oud-kampioenen Valneris en Tsjizjov voorbijstak. De Rus was met zijn 50 jaar een van de oudjes die volgens debutant Wouter Wolff geen zet teveel deed. ,,Ik speel alleen als mijn tegenstander dat ook doet ”, aldus de kampioen. En het moet gezegd, op de spaarzame momenten dat hij voluit gaat gaan de pannen van het dak.

Roel Boomstra over zijn tegenstander: ,,Schwarzman is een van de Russische damlegendes en een mooie tegenstander. In de voorronde van het vorige WK lag hij er bijna uit en hij heeft zuinig gespeeld, maar bij vlagen toonde hij ook zijn geweldige klasse. Het zal ongetwijfeld een boeiende match worden.”

Russisch interview met Schwarzman: http://www.russian-bazaar.com/