Boomstra en Groenendijk leveren gevecht op leven en dood

Roel Boomstra en Jan Groenendijk leverden zaterdag in de zevende ronde van de Wereldtitel Dammen 2016 een heroïsch gevecht. Wie dacht dat Jan Groenendijk het na meerdere moeizame partijen rustig aan zou doen in de laatste partij in zijn thuisstad Wageningen kwam bedrogen uit. Groenendijk ging vanuit de opening in de aanval, vernoemd naar oud-wereldkampioen Piet Roozenburg: de Roozenburg-aanval.

Boomstra counterde met het Drost-offer. Dat offer is bekend van oud-Nederlands kampioen Frank Drost, de bedenker van het offer. Het offer is onder meer beroemd geworden door een partij tussen Frank Drost en oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg in het Suikertoernooi van 1974.

De strategie van het Drost-offer komt er op neer dat de omsingelende partij een schijf offert in het centrum om vervolgens de aanval te openen op de kwetsbare lange vleugel van de tegenstander. Dit risicovolle systeem wordt tegenwoordig zelden op topniveau gespeeld.

Roel Boomstra (23) koos op de 17e zet voor het Drost-offer in plaats van een veiliger ogende terugruil met 6-11 en 18-22. Er ontstond een stand met veel combinatieve dreigingen en veel rekenwerk voor beide spelers.

Oud-wereldkampioen Ton Sijbrands noemde de partij ‘een fantastisch gevecht’. Beide spelers investeerden veel tijd in de eerste 25 zetten. Boomstra bleef lang met een schijf minder spelen en nam alle mogelijke risico’s. Ook Groenendijk (18) wilde van geen wijken weten. De partij kende veel combinatieve dreigingen en tactische wendingen.

Op de 34e zet gaf Boomstra het startsein tot een vereenvoudiging die op de 41e zet in remise resulteerde. Een verrassend resultaat.

Roel Boomstra leidt met 9-5 en 2-0 in overwinningen na zeven wedstrijden. Er volgen nog vijf partijen. Er moeten minimaal 3 partijen worden gewonnen voor de Wereldtitel. Maandag volgt de achtste partij in de Eerste Kamer in Den Haag. Zondag is een rustdag.