Boomstra en Groenendijk spelen remise in klassieke partij

Groningen – Jan Groenendijk speelde met wit een opmerkelijke opening tegen Roel Boomstra. De jonge Wageninger stuurde aan op een klassieke positie waarbij de witte stukken wat minder ver naar voren staan dan de zwarte stukken van zijn Groningse tegenstander.

aanvangBoomstra counterde met een aanval op het witte stuk op veld 27, maar zwart kon die aanval opvangen. Boomstra bouwde opnieuw een groot tijdsvoordeel op. Toen Groenendijk aan zijn laatste minuut toe was stonden er nog 55 minuten op de klok van Boomstra. Groenendijk heeft het zo ongeveer tot zijn specialiteit gemaakt om met weinig tijd geniale dingen te bedenken. Op topniveau is een tijdsverschil van bijna een uur op de klok vaak vragen om problemen. Per zet krijgen de spelers een minuut extra.

Op de 27e zet nam Groenendijk het initiatief tot een combinatieve afwikkeling. Deze grote ruil waarbij aan beide zijden 5 stukken van het bord verdwenen, leverde Groenendijk een vooruitgeschoven stuk op veld 22 op. Met dit stuk als aanknopingspunt bouwde Boomstra aan een voordeeltje, maar genoeg voor de zege was het niet. 

Op de 42e zet zette Groenendijk een combinatie in waar zijn tegenstander op dam zou komen, die dam vervolgens weer zou worden afgepakt, waarnaar Groenendijk zelf door zou breken naar dam. De dan te verschijnen positie zou remise zijn. Beide spelers lieten zich dat niet bewijzen en tekenden na 42 zetten voor een gelijkspel. 

Dinsdag volgt de vierde matchpartij in Groningen. Woensdag is een rustdag. Donderdag vervolgen de spelers de strijd om de Wereldtitel Dammen 2016 in Wageningen.