Boomstra en Groenendijk spelen remise

 Jan Groenendijk probeerde in de opening spanning te creëren met de zwarte stukken. Roel Boomstra nam met wit een aanval over veld 24 en Jan zette de omsingeling in. Jan kon de aanval niet goed omsingelen en haakte af na 26 zetten af door de aanval van Boomstra af te ruilen. Na de afruil werd een klassieke positie opgebouwd. Het leek erop dat de zesde krachtmeting tussen de jonge grootmeesters een vrij snelle remise zou opleveren.

In de klassieke negen om negen stand die na 40 zetten op het bord stond, moest Jan goed uitkijken. Er waren meerdere gevaren voor de zwartspeler uit Wageningen, waaronder een witte aanval van Boomstra op de zwarte korte vleugel. Ook het bekende ‘Offer van Dussaud’ was een sluimerend gevaar voor Groenendijk. Oud-wereldkampioen Ton Sijbrands noemde Groenendijks stand ‘heel gevaarlijk’.

Op de 44e zet brak Boomstra door naar dam. Die doorbraak kostte de Groninger één schijf. Computerprogramma Kingsrow taxeerde de doorbraak op remise.

Die uitslag werd ook overeengekomen na de 50e zet van wit.

Jan Groenendijk leek zijn tijdverbruik iets verbeterd te hebben ten opzichte van de eerste partijen. Roel Boomstra eindigde de partij zelfs met minder tijd dan Groenendijk. Dat was voor het eerst dit toernooi.

Grootmeester en jeugd-wereldkampioen Martijn van IJzendoorn, commentator bij de Wereldtitel Dammen 2016 over de partij: ‘Roel speelde simpel. Jan probeerde wat te creëren en moest afhaken. Het lukte Jan in de tweede partij wel om iets te creëren. Vandaag lukte het Jan niet om in de opening spel te vinden waar hij wat mee kon. Nu moest hij afhaken. Ik denk niet dat Jan heel erg tevreden is over deze partij. Het is moeilijk om er wat tegen te doen als je tegenstander een simpele aanval neemt.’

Roel Boomstra leidt met 8-4 en 2-0 in overwinningen. Zaterdag volgt de zevende partij in Wageningen. Zondag is een rustdag. Maandag spelen de dammers in de Eerste Kamer in Den Haag.