Dagverslag – Maarten Kolsloot

Switch naar dagverslag Guntis Valneris

16 december – Wageninger Groenendijk dringt aan, maar eerste zege blijft uit

Jan Groenendijk zocht in de 11e partij om de Wereldtitel Dammen 2016 vergeefs naar zijn eerste zege. In een spannende hekstellingspartij leek de jonge Wageninger iets makkelijker te staan, maar genoeg voor de zege was zijn stelling niet. Roel Boomstra pakte zijn 15e punt nadat hij donderdag de wereldtitel greep. De stand in de tweekamp is 15-7 en 4-0 in overwinningen in het voordeel van Groninger Boomstra.

Lees meer…

15 december – Roel Boomstra Wereldkampioen

Vertwijfeld staarde Jan Groenendijk naar het bord. Wat had hij in een uitgewoede 9 om 9 remisestand nu gedaan? De ruil die hij met zijn laatste zet 37. …22-28 meende af te dwingen was in werkelijkheid een gruwelijke blunder. Want de voor een sanitaire stop zojuist bij het bord weggelopen Roel Boomstra kon straks simpel met schijf 28 slaan en zou daarmee een gezonde schijf winnen.

Lees meer…

12 december – Jan Groenendijk blundert in tijdnood

Roel Boomstra verraste met wit Jan Groenendijk met een venijnig offer nadat Groenendijk op de 47e zet 14-20 speelde. Boomstra offerde een schijf, kroop achter het zwarte stuk op 24 en dreigde met doorbreken naar dam. Groenendijk kon op dat moment nog op remise aansturen, maar zag de redding onder druk van de klok niet.

Lees meer…

10 december – Spectaculaire remise

Roel Boomstra en Jan Groenendijk leverden zaterdag in de zevende ronde van de Wereldtitel Dammen 2016 een heroïsch gevecht. Wie dacht dat Jan Groenendijk het na meerdere moeizame partijen rustig aan zou doen in de laatste partij in zijn thuisstad Wageningen kwam bedrogen uit. Groenendijk ging vanuit de opening in de aanval, vernoemd naar oud-wereldkampioen Piet Roozenburg: de Roozenburg-aanval.

Lees meer…

9 december – Groenendijk opnieuw in de problemen

Jan Groenendijk probeerde in de opening spanning te creëren met de zwarte stukken. Roel Boomstra nam met wit een aanval over veld 24 en Jan zette de omsingeling in. Jan kon de aanval niet goed omsingelen en haakte af na 26 zetten af door de aanval van Boomstra af te ruilen. Na de afruil werd een klassieke positie opgebouwd. Het leek erop dat de zesde krachtmeting tussen de jonge grootmeesters een vrij snelle remise zou opleveren.

Lees meer…


8 december- Roel Boomstra pakt 2e zege

Wageningen – Tim Boersma – Roel Boomstra (23) is na de vijfde partij op een 7-3 voorsprong gekomen bij de strijd om de Wereldtitel Dammen 2016. Wageninger Jan Groenendijk (18) gaf zich in zijn thuisstad na bijna vijf uur spelen gewonnen in een verloren eindspel. Er zijn minimaal drie overwinningen nodig voor de wereldtitel. Boomstra heeft er nu twee op zak. Groenendijk boekte nog geen zege.

Lees meer…

6 december- Subtiele partij van hoog niveau

Boomstra zet Groenendijk opnieuw onder druk, toch remise in 4e partij Wereldtitel Dammen.

De vierde wedstrijd in Groningen begon aftastend. In de opening ontstond een bekende positie uit een partij tussen Wouter Sipma (secondant van Boomstra tijdens de Wereldtitel Dammen) en oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman. Mogelijk had Boomstra de partijstand al voorbereid.

Lees meer…


5 December – Boomstra en Groenendijk spelen remise in klassieke partij

Groningen – Jan Groenendijk speelde met wit een opmerkelijke opening tegen Roel Boomstra. De jonge Wageninger stuurde aan op een klassieke positie waarbij de witte stukken wat minder ver naar voren staan dan de zwarte stukken van zijn Groningse tegenstander.

Lees meer…


4 December – Jan Groenendijk mist overwinning

Jan Groenendijk heeft zich goed hersteld van zijn nederlaag in de eerste wedstrijd. De jonge Wageninger kwam dichtbij de overwinning in de spectaculaire tweede partij, maar liet de zege uit z’n vingers glippen. De partij eindigde in remise, gelijkspel. Roel Boomstra blijft daardoor aan de leiding met 3-1. (Stand in overwinningen: 1-0. Er zijn minimaal 3 zeges nodig voor de wereldtitel)

Lees meer…

3 December – Spectaculair begin Wereldtitel Dammen 2016

Roel Boomstra (23) is flitsend begonnen aan de strijd om de Wereldtitel Dammen 2016. Jan Groenendijk (18) ging ten onder. Een zeldzame beslissing in de eerste wedstrijd van een match om de wereldtitel. Boomstra staat nu 1-0 voor in overwinningen. Er zijn minimaal 3 zeges nodig voor de wereldtitel. In totaal worden 12 partijen gespeeld.

vswindernLees meer….