De Oldehove aan het zakken en Schwarzman aan de wandel

29-12-2018  column door Siep Buurke

De tweede partij van de WK match wordt gehouden in Tresoar, het Friese cultuurhuis met Friese literatuur, mogelijkheid tot tentoonstellingen en een bibliotheek. Een gebouw tegenover de speellocatie is de Oldehove. Uitkijkend op de Oldehove lijkt deze kerk op het speelgebouw te vallen. Maar hij staat er al een tijdje dus dat zal vandaag wel niet het geval zijn. De damclub ‘De Oldehove’ is in ieder geval wel ter ziele.

Rond 1100 stond er op de plaats van de Oldehove een kleiner kerkje. In de 13e eeuw zou dit kerkje vervangen worden door een grotere kerk die opgetrokken was uit kloostermoppen, maar enkel een fundering kon er aangelegd worden.

Na 1435 werd er een Sint-Vituskerk gebouwd.

Op 28 mei 1529 werd de opdracht gegeven om een brede toren te bouwen om het mogelijk te maken een hogere toren te bouwen. Toen de toren nog maar tien meter hoog was begon deze reeds te verzakken.

In september 1576 stortte de kerk als gevolg van een storm in. In 1595 werd het kerkgebouw afgebroken en resteerde alleen nog de vrijstaande torenromp.

De kop is er af, in de eerste partij werden elkaars nieren nog niet geproefd. De tweede matchpartij belooft meer. Roel Boomstra, hoewel hij wereldkampioen geweest is, is nog steeds niet erg bekend in Nederland. Gisteren stond zijn naam op pagina twee van de Volkskrant, alleen verkeerd geschreven: Boomsma…

Ondertussen wordt er een Fries dammen toernooi gespeeld. Alexander Schwarzman kwam tijdens de partij even kijken. Het toilet van de WK match spelers is naast de ruimte waar het Friese kampioenschap gespeeld wordt. Hij groette de aanwezigen en zei dat hij over 10 minuten wel zou kunnen meedoen….