Een bijzondere match

De voorbeschouwing

26-12-2018   column door Siep Buurke

De komende weken staan in het teken van een legendarische tweekamp. In het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden wordt begonnen met de match tussen Roel Pjotr Boomstra en Alexander Michailovitsj Schwarzman. Een strijd tussen twee landen die grootmachten op damgebied zijn. En een strijd tussen verschillende damstijlen.

En voor het eerst sinds 1993-94 een match om de wereldtitel tussen een Nederlander en een Rus. Ook toen speelde men tijdens de overgang van het ene naar het andere jaar. Harm Wiersma, de meest succesvolle Nederlandse dammer ooit, die, zeer gepast de opening in het Stadhouderlijk hof verricht, verloor toen met 18-22 van Alexei Tsjizjov. De laatste 11 partijen werden op verschillende plaatsen in Friesland gespeeld, de elfstedendamtocht. Nu start de match in Friesland.

Tweekampen zijn in het algemeen teleurstellend. Men verwacht er veel van, van te voren, maar door de spanning en tactiek van de spelers valt het vaak tegen. Dat zagen we ook bij de schaakmatch die dit jaar plaats vond tussen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana. Beide interessante spelers, beide aan elkaar gewaagd. Ook zij speelden 12 partijen, het werden 12 remises. Het remisepercentage bij het schaken verschilt weinig van het dammen. Het risico is er dan ook dat de speler niet het achterste van zijn tong laat zien en het op spelen met versneld tempo laat aankomen. Carlsen had het goed ingeschat, hij was een betere snelschaker.

Hoe is het in deze match? Wat mogen we verwachten?

De stijl van beide spelers lijkt erg te botsen, daarom kon het wel eens moeilijk worden om op remise te spelen. En daardoor kan het wel eens een verrassende tweekamp worden.

Het lijkt of Roel Boomstra favoriet is. Hij heeft toch een paar grote voordelen: zijn leeftijd, zijn begeleidingsteam, zijn stijl van spelen voor een match, zijn kennis van het damspel moet groter worden ingeschat dan die van zijn tegenstander, hij is een sterkere sneldammer, hij maakt weinig fouten en is uiterst gemotiveerd. Schwarzman heeft er dan ook weinig moeite mee zijn tegenstander in de favorietenrol te duwen. Hij, Schwarzman, zegt dan ook dat hij zijn damstijl moet aanpassen. Maar als hij slim is, en dat is hij, dan doet hij dat dus niet. Hij blijft een grillige, uiterst geniale speler. Juist in het avontuur, dus spanningen zoeken, liggen de kansen voor Schwarzman. Hij heeft er moeite mee om op remise spelen, tenzij zijn tegenstander meewerkt. En hij zal het niet op sneldammen willen laten aankomen.

Het zal dus een heel mooie tweekamp worden, die de damliefhebbers aan hun trekken laat komen en die veel aandacht en publiciteit verdient.