Een fantastische match

16-01-2019   Siep Buurke

De apotheose van de tweekamp heeft een nieuwe standaard in het dammen gezet. Live op televisie, RTV Drenthe, met de spelers, het bord, de klok en de analyse door Auke Scholma en Harm Wiersma in beeld.

Tussendoor ook nog eens interviews met betrokken bestuurders, toeschouwers en na afloop de spelers. Zeker de laatste dag, met het steeds snellere tempo, leverde mooie beelden op. Dammen is dan als kijksport bijzonder geschikt. De sfeer werd ook bepaald door het aanwezige publiek, dat begon te juichen na een overwinning van Roel Boomstra. RTV Drenthe heeft dit alles perfect in beeld gebracht. Over twee jaar weer bij TV Drenthe, zeker nu Roel Boomstra wereldkampioen is geworden en hij hoe dan ook over twee jaar weer een match om de wereldtitel speelt. De presentator zei het ook in de uitzending: “Over twee jaar weer!”

Roel Boomstra was de terechte winnaar. Hij heeft laten zien dat hij in alle diciplines sterker was dan Alexander Schwarzman. Eigenlijk had hij al wereldkampioen moeten zijn toen hij met 13-11 de reguliere partijenreeks afsloot. Maar gelukkig was er toen nog de barrage, die fascinerende televisiebeelden opleverde. De spanning in de zaal was op een gegeven moment te snijden. Gelukkig was Boomstra ook daarin duidelijk de sterkste.

Alexander Schwarzman is een groot sportman. Hij is niet meer de man, de nurks, die hij pakweg 20 jaar geleden was. Nu is hij charmant, veel grapjes makend, attent en een genereus verliezer. De wijze waarop hij aangaf dat zijn tegenstander superieur was aan hem was grandioos. Het zou dan ook mooi zijn als er een Nederlandse damclub is die hem in zijn gelederen opneemt. Want hij speelt graag in Nederland. Zelf een beetje ontheemd: wonend in de Oekraïne terwijl hij Rus is. Hij kan daardoor niet het hele jaar bij zijn gezin zijn. Een door de politieke situatie gegroeid gegeven. Absurd maar tragisch.

Alexander is wel iemand die geleerd heeft het altijd in zijn eentje te moeten doen. Dat heeft hem in deze match opgebroken. Hij had een falende taktiek. Ging er van uit dat zijn tegenstander een superiere kennis had. Hij ging niet van eigen kracht uit. Dacht dat hij de openingsvoorbereiding van zijn tegenstander kon doorkruisen door al in de opening af te wijken en te ruilen. Voor de match zei hij dat hij zijn speelwijze zou moeten aanpassen om te kunnen winnen. Dat heeft hij gedaan met het gevolg dat hij verloor. Hier was een coach op zijn plaats geweest. Die had hem er op kunnen wijzen dat hij van eigen kracht uit moet gaan. Bij de tweekampen die hij gewonnen heeft, ging hij er altijd vol in. Het is jammer dat hij nu voor deze andere taktiek gekozen heeft. Er hadden meer mooie partijen kunnen zijn als hij zijn karakter gevolgd had. Hopelijk komt hij zelf ook tot deze conclusie en komt hij terug, ik zou hem nog niet afschrijven.

Ondertussen zou het goed zijn nu al afspraken voor 2020 te maken. Het wereldkampioenschap wordt dit jaar al weer gespeeld. Na het WK in Yamoussoukro, Ivoorkust, van 14 september tot 2 oktober van dit jaar, weten we wie Roel mag uitdagen. Dus 2 oktober 2019 aan de slag. Met Roel Boomstra hebben we een wereldkampioen die zich ook nog goed presenteert, een aansprekende dammer. Maak er nu werk van, KNDB bestuur. In Assen hebben ze laten zien hoe het kan, willen ze er zelfs mee doorgaan, laat deze sponsormogelijkheden nu eens niet liggen. Ga nu afspraken maken, in Groningen hebben ze ook regionale televisie die over twee jaar vast wel mee wil doen.