Geen barrage

06-01-2018 sb

Zowel de spelers als de organisatoren vonden het prettig dat er geen barrage was op zondag. Bij geen beslissing zou het nog meer een slijtageslag zijn geworden. De spelers zijn erg aan elkaar gewaagd. Er zouden dan misschien wel veel partijen gespeeld hebben moeten worden om tot een beslissing te komen.


Voor sommige toeschouwers was het wel jammer. Een barrage is spectaculairder en de publieke belangstelling zou groot geweest zijn. Voor een aantal toeschouwers is het nog eens extra sneu. Fries dammer Marten Walinga had speciaal een kamer geboekt om erbij te kunnen zijn om 10 uur ’s ochtends. Walinga is een enthousiast propagandist voor het Fries dammen. Bovendien volgt hij met plezier het internationale spel, zoals hij dat noemt. Zoals alle dammers heeft ook hij verhalen over dammers. Eén verhaal is te leuk om u te onthouden.

Het gaat over een andere Friese dammer: Jannes van der Wal. Marten had Jannes in de jaren 90 eens gevraagd om een simultaan Fries dammen te spelen tegen 12 studenten. Tot zijn verbazing was Jannes daar wel toe bereid. Hij had Jannes kort uitgelegd hoe het spel ging met horizontaal en vertikaal slaan. Dat lukt wel zei Jannes. In de simultaan verloor hij alle 12 partijen. Daarna liet Marten hem een boekje over het Fries spel zien met daarin de theorie en mogelijke combinaties. Jannes bestudeerde dit boekje een half uur. Vervolgens vroeg Marten of hij nog een keer een simultaan tegen dezelfde 12 tegenstanders wou geven. Ook dat wilde Jannes wel. Hij won vervolgens 11 van de 12 partijen.