Levendige strijd in achtste matchpartij

08-01-2019   Auke Scholma voor DvhN

GRONINGEN  De achtste matchpartij tussen Alexander Schwarzman en Roel Boomstra was in de opening een variatie op de eerste partij in Leeuwarden. Al snel werden de gebaande paden verlaten en streefde Boomstra weer naar aanvallend spel, waarmee hij in de 3e en vooral de 6e partij goede zaken deed.

Schwarzman hield zijn centrum sterk, Boomstra bestookte hem met een omtrekkende beweging. Dat leidde in het middenspel tot een zeer scherpe situatie, vooral toen Schwarzman een vereenvoudiging uit de weg ging en de zaken op de spits dreef. Met een drie om drie ruil dwong de Rus een doorbraak af over rechts, maar Boomstra had nauwkeurig berekend dat zijn tegenaanval over de andere vleugel praktisch even snel kwam. Toen Schwarzman hier ook van doordrongen was bood hij remise aan, wat Boomstra moest accepteren.

Vandaag wordt vanaf 12.00 uur de negende partij gespeeld in het Drents Museum, waar ook de tiende en elfde partij worden gespeeld.
Als voor de 12e en laatste partij bij RTV Drenthe geen der spelers drie maal heeft gewonnen, wordt de beslissing geforceerd door een barrage.
Eerst worden dan rapid-partijen gespeeld, met 20 minuten per speler plus 10 seconden per zet, daarna blitzpartijen met 10 minuten en tenslotte een alles of niets partij tot de bedenktijd op is. Hopelijk komt het niet zover, al kijkt het gladiatorenpubliek al likkebaardend uit naar zondag.