Coördinator HANNN DAMTOUR | Het Fitte Brein
Nevenactiviteiten rondom de match

Zainal Palmans
zpalmans@hotmail.com
06-15282620
www.hannn.eu
www.jeugddammennoord.nl
Voor perszaken neemt u contact op met Tim Boersma.

 

Het Fitte Brein is een gezamenlijk project van HANNN en Regiowerking Noord. De HANNN DAMTOUR maakt daar ook onderdeel van uit.
In het kader van de WK Match is er een speciale uitgave gekomen over de achtergronden van deze twee organisaties.
Ook hebben enkele gastschrijvers, zoals Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder, de gezonde kant van het damspel beschreven. Prachtig promotiemateriaal voor iedereen!

Bekijk het boekje over het Fitte Brein (klik op de afbeelding voor de PDF-versie):

Bekijk ook  de volgende video’s op het Youtube-kanaal van Meer Gezonde Jaren:
Video Dampromo HANNN Het Fitte Brein
Video Erik Scherder (Hoogleraar Neuropsychologie VU) over Dammen en Het Fitte Brein
Video René Veenstra (Hoogleraar Sociologie RUG) over Dammen als Sociaal Bindmiddel

Onderstaand de nevenactiviteiten die opgezet gaan worden rondom de match. Het zijn verschillende soorten breedtesportactiviteiten voor het (dammend-)publiek, scholen en bedrijven/organisaties. Het doel is om echt van betekenis te zijn en maximale publiciteit te generen. De nadruk gaat ook liggen om de gezonde kant van het dammen te belichten: versterking van denkkracht, fit houden van het brein. Tevens vormen sommige actviteiten een duurzaam karakter, zodat na de WK-match er een blijvend structuur overblijft.

Programma (voorlopig)
01-12 Jeugdmatches – Hoogeveen
06-12 Damclinic Roel & Wouter – RUG Groningen
17-12 Viertallentoernooi Drenthe/Groningen – Hoogeveen
22-12 Kersttoernooi Ouders/Jeugd – Hoogeveen
27-12 Gongdamtoernooi – Middelstum (Contact Berend Plijter: berendplijter[at]hetnet.nl) – Uitnodiging
27-12 FK Jeugd Halve finales (12:30) – Rinsumageest
28-12 FK Jeugd Finales in het Stadhoudelijker Hof (12:30 uur)- Leeuwarden
28-12 FK Sneldammen clubviertallen (12:30 uur) in het Stadhoudelijker Hof – Leeuwarden
03-01 Nieuwjaarsborrel in het Van Swinderen Huys – Groningen
03-01 Jeugdactiviteit in het Stadhouderlijker Hof (n.t.b.) – Leeuwarden
05-01 PK Jeugd – Groningen
09-01 Schooldamtoernooi Warenhuis Vanderveen (14:30 – 17:00 uur) – Assen – Affiche
12-01 Simultaan Jan Groenendijk & Jitse Slump bij Warenhuis Vanderveen – Assen
12-01 Rapidtoernooi bij Grand café ‘t Wapen – Assen (Contact Hans van der Laan: hansenzwaan[at]gmail.com) –  Uitnodiging
26-01 Jeugdtoernooi – Hijken
06-03 Schooldamtoernooi Jannes v/d Wal Denksportcentrum (14:30 – 17:00 uur) (met Roel Boomstra) – Groningen – Affiche

Ook worden er diverse damclinics gegeven op scholen en voor ondernemers. Tevens zullen er (nog te bepalen) HANNN-activiteiten volgen: denk aan generatietoernooi/lunch, huisdamproject: dammen in zorginstelling/ziekenhuis voor senioren en schoolpromotie.

Artikelen

09-12: Het duo Roel & Wouter leren RUG-studenten damtricks

“Een goed teken dat Roel bij mijn bord 2 seconden nadenkt.” – FMF-student

Groningen – In het natuur- en scheikunde gebouw Nijenborgh van de Rijksuniversiteit Groningen werd er door Roel Boomstra en Wouter Sipma een leuke en leerzame damclinic gehouden voor studenten van de vereniging FMF (Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging) in het kader van de HANNN DAMTOUR WK MATCH.

Op klokslag 15:00 uur zaten de studenten er klaar voor om de basisbeginselen van het damspel te leren en een potje te dammen tegen de voormalige wereldkampioen Roel die vanaf 28 december weer de wereldtitel wil heroveren van de Rus Alexander Schwarzman.

Veertien studenten waren erg geïnteresseerd en hadden al gelijk al wat vragen aan Wouter. Een van de studenten vroeg zich af of het uitmaakte hoe het dambord ligt. “Voor ons als dammers wel,” zei Wouter lachend. En wat als je de zwarte schijven op wit plaatst? “Dat is vreemd.”

De clinic startte met een fraaie presentatie van Wouter over het dammen, de WK match, de regels, strategie en het taxeren van een partijstelling wie beter staat en hoe je dat dan kan zien. Een student vroeg zich af wat nou de beste strategie was bij het dammen. “Roel en ik hebben daar een verschillende kijk op over wat nou de beste strategie is. We hebben beide een verschillende speelstijl. En wat nou beter is, blijft altijd voer voor wat leuke discussies,” vertelde Wouter. “Maar veel dammers spelen liever naar het midden, want aan de rand kan heel gevaarlijk zijn.”

Als klap op de vuurpijl toonde Wouter een geweldige gecomponeerde slagzet van Andreas Kuyken. De studenten zaten met verbazing te kijken naar de complexiteit en de mogelijkheden van deze combinatie. De eindslag mochten ze zelf op bord gaan uitvoeren en dat duurde wel 10 minuten voordat iedereen het doorkreeg om alle acht schijven en een dam eraf te slaan. Het waren hilarische 10 minuten, maar enorm knap dat ze e allemaal uit zijn gekomen! “Zo, zo, zo en boom,” kwam uit de mond van een student die een eureka-moment had.

Om 15:30 uur konden de studenten zelf aan de slag met het puzzelen van combinaties en eindspelen. De oplossingen varieerden van één tot twee zetten diep. De meesten kwamen er zelf al redelijk goed uit en anderen hadden wat hulp nodig van de topdammers.

Maar om 16:00 uur was het zo ver: de simultaan tegen de voormalige wereldkampioen. Iedereen zat netjes in twee rijden opgesteld en de studenten mochten kiezen welke kleur ze wilden. “Maakt het nog wat uit welke kleur beter is,” riep een student vooraf aan partij. “Nee, het maakt niet uit. We gaan er toch binnen 10 minuten aan,” gaf een medestudent aan. Des te knapper is dat iedereen het zeker wel 10 minuten volhield. Natuurlijk haalde Roel wel de nodige zetjes uit, maar toch lieten veel zin al veel te hebben opgestoken van deze clinic. Tussendoor gaf Wouter Sipma samen met coördinator Zainal Palmans, van de HANNN Damtour, nog hier en daar tips aan de studenten.

Ondanks dat Roel alles won, hadden we met z’n allen heel veel lol. De student die het langste volhield tegen Roel kreeg nog een DamZ-bord. Alle studenten gingen naar huis met een HANNN Damtour boekje over de piramide. Roel en Wouter kijken al uit naar de volgende clinic.

Powerpointpresentatie PPT clinic FMF 06-12-2018

01-12: Jeugdmatches tijdens 2e Regio-Cup Noord Hoogeveen

Onderdeel van de HANNN DAMTOUR WK MATCH

Hoogeveen – In het kader van de WK-match tussen Alexander Schwarzman en Roel Boomstra is er als event een invitatie jeugdtoernooi georganiseerd tijdens de 2e Regio-Cup Noord in Hoogeveen. Er werden 10 talentvolle regionale jeugdspelers uitgenodigd. Aan de Regio-Cup deden 60 jeugdspelers mee uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Voorzitter van de WK-organisatie, Wim Koopman, kreeg de eer om het toernooi te openen en gaf aan dat het jeugdtoernooi officieel onderdeel was van de HANNN WK Damtour. 1 december was tevens ook het startschot van de organisatie om de strijd tussen de twee grootmeesters landelijk bekend te maken. “We hebben een rijk gevuld nevenprogramma rondom de match. Alle nevenactiviteiten staan in het tekenen van het Fitte Brein,” legt Koopman enthousiast uit. Ook complimenteerde hij Zainal Palmans. “Het nevenprogramma wordt gecoördineerd door Zainal. Hij gaat zich focussen op een breed palet aan nevenactiviteiten voor verschillende doelgroepen, met een duurzaam karakter en een blijvende structuur. De gezonde kant van het dammen wordt positief belicht.”

Rik Smit, Coördinator Jeugd van de drie provincies, gaf het startsein zodat de kleine 70 kinderen de schijven konden verzetten naar de juiste velden. De jeugdspelers hadden er heel veel zin en gingen er fanatiek tegenaan.

Het invitatietoernooi bestond uit twee groepen van vijf spelers. De volgende spelers deden hieraan mee: Roland Kreeft, Renco Oostindjer, Wouter Sosef, Wilmer Oostindjer, Demi Peters, Sander Staal Lisa Scholtens, Nick Bolks, Matheo en Daniël Boxum. Na de voorrondes werden er kruisfinales ‘matches’ gehouden. Wouter en Roland waren groepswinnaars en mochten in de finale strijden om de 1e plek. In een spannende aanval versus omsingeling ging Roland als omsingelaar de boot in. Wouter, een fanatieke aanvaller, rook de winst en maakt de partij keurig af. Derde werd Sander Staal die Lisa Scholtens na barrage wist te verslaan. “Ik vond het een leuk toernooi en dit mogen ze wel vaker organiseren,”, zei de dolblije toernooiwinnaar die net 25 euro won. “De volgende keer ben ik zeker weer bij.”

Bij de Regio-Cup speelden de kinderen in zeven groepen. In elke groep werd er een rondtoernooi gespeeld. De prijzen werden uitgereikt door Nicole de Vries, Jasmijn Scholtens en Vera Brunink die dit jaar de Healthy Ageing Kaderproject volgen. Zij doen praktijkervaring op als jeugdleider, trainer, organisator en vormen een spil in de maatschappelijke damprojecten van de HANNN. Zij overhandigden ook elke deelnemer een speciaal gemaakte WK-damboekje: ‘Sterke Piramides’.

De volgende kinderen waren groepswinnaars:

Groep 1: Bart Jan Kortleven
Groep 2: Dylano Stoter
Groep 3: Ruben Renken
Groep 4: Matthijs Vos
Groep 5: Dana van Schaagen
Groep 6: Verena Schildt
Groep 7: Iris Corba

De volledige uitslag is hier te vinden: klik hier.

Foto’s (door Zainal Palmans): klik hier.

De Regio-Cup bestaat alweer vier jaar en wordt dit seizoen zes keer gehouden. De 1e Regio-Cup vond 20 oktober plaats in Drachten en er doen elk seizoen ongeveer 200 kinderen aan mee. De 3e Regio-Cup vindt na de WK-match plaats: 26 januari in Hijken.