Ga hier direct naar de nieuwsartikelen

Coördinator HANNN DAMTOUR | Het Fitte Brein
Nevenactiviteiten rondom de match

Zainal Palmans
zpalmans@hotmail.com
06-15282620
www.hannn.eu
www.jeugddammennoord.nl
Voor perszaken neemt u contact op met Tim Boersma.

 

 

Het Fitte Brein is een gezamenlijk project van HANNN en Regiowerking Noord. De HANNN DAMTOUR maakt daar ook onderdeel van uit.
In het kader van de WK Match is er een speciale uitgave gekomen over de achtergronden van deze twee organisaties.
Ook hebben enkele gastschrijvers, zoals Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder, de gezonde kant van het damspel beschreven. Prachtig promotiemateriaal voor iedereen!

Bekijk het boekje over het Fitte Brein (klik op de afbeelding voor de PDF-versie):

Bekijk ook  de volgende video’s op het Youtube-kanaal van Meer Gezonde Jaren:
Video Dampromo HANNN Het Fitte Brein
Video Erik Scherder (Hoogleraar Neuropsychologie VU) over Dammen en Het Fitte Brein
Video René Veenstra (Hoogleraar Sociologie RUG) over Dammen als Sociaal Bindmiddel

Onderstaand de nevenactiviteiten die opgezet gaan worden rondom de match. Het zijn verschillende soorten breedtesportactiviteiten voor het (dammend-)publiek, scholen en bedrijven/organisaties. Het doel is om echt van betekenis te zijn en maximale publiciteit te generen. De nadruk gaat ook liggen om de gezonde kant van het dammen te belichten: versterking van denkkracht, fit houden van het brein. Tevens vormen sommige actviteiten een duurzaam karakter, zodat na de WK-match er een blijvend structuur overblijft.

Programma
01-12 Jeugdmatches – Hoogeveen
06-12 Damclinic Roel & Wouter – RUG Groningen
17-12 Viertallentoernooi Drenthe/Groningen – Hoogeveen
21-12 Kersttoernooi Ouders/Jeugd – Hoogeveen
27-12 Gongdamtoernooi (19:30 uur) – Middelstum – (Contact Berend Plijter: berendplijter[at]hetnet.nl) – Uitnodiging
27-12 FK Jeugd Halve finales (12:30) – Rinsumageest – Meer info klik hier
28-12 FK Jeugd Finales in het Paleis Stadhouderlijk Hof (12:30 uur) – Leeuwarden – Meer info klik hier
28-12 FK Sneldammen clubviertallen (12:30 uur) in het Paleis Stadhouderlijk Hof – Leeuwarden – Meer info klik hier
29-12 4e Open NK FRYSK! in het Tresoar (13:00 uur) – Leeuwarden – Meer info klik hier
03-01 Nieuwjaarsborrel in het Van Swinderen Huys  – Groningen
03-01 Simultaan voor scholieren in het Paleis Stadhouderlijk Hof (14:00 uur) – Leeuwarden
05-01 PK Jeugd Groningen St. Michaelschool (11:00 uur) – Groningen – Flyer
08-01 Nieuwjaarsborrel in Hotel de Jonge  – Assen
09-01 Schooldamtoernooi Warenhuis Vanderveen (14:30 – 17:00 uur) – Assen – Affiche
12-01 Simultaan Jan Groenendijk & Jitse Slump bij Warenhuis Vanderveen (13:00 – 16:00 uur) – Assen – Flyer
12-01 Rapidtoernooi bij Café ’t Wapen van Drenthe (10:00 uur) – Assen –  (Contact Hans van der Laan: hansenzwaan[at]gmail.com) –  Uitnodiging
26-01 3e Regio-Cup Noord Dorpshoeve (13:15 uur) – Hijken – Flyer
06-03 Schooldamtoernooi Jannes v/d Wal Denksportcentrum (14:30 – 17:00 uur) (met Roel Boomstra) – Groningen – Affiche

Ook worden er diverse damclinics gegeven op scholen en voor ondernemers. Tevens zullen er (nog te bepalen) HANNN-activiteiten volgen: denk aan generatietoernooi/lunch, huisdamproject: dammen in zorginstelling/ziekenhuis voor senioren en schoolpromotie.

Uitnodiging: KNDB Themadag Zaterdag 23 februari 2019 (klik op de link) | Met Zainal Palmans

Artikelen

14:01: De illusie dat je van een grootmeester kunt winnen…

Door Bas van Sluis

Winkelen publiek kon zaterdag in warenhuis Vanderveen in Assen dammen tegen grootmeester Jan Groenendijk. Uw verslaggever nam de uitdaging aan.
Zie hier voor de hele reportage: DVHN-20190114-jitsejan

12-01: Dammers Jan en Jitse gaan los in warenhuis Vanderveen

Een van de grootste warenhuizen in Nederland kreeg zaterdagmiddag twee topdammers over de vloer: Jan Groenendijk uit Wageningen en Jitse Slump uit Landgraaf. Eigenaar Nico van der Veen heette de twee van harte welkom in zijn kolossale oogappel waar maar liefst 60 ondernemingen zijn gehuisvest.

Op de begane grond gaven Jan en Jitse, het duo J&J, een aanschuifsimultaan voor het winkelend publiek. Gert Bosker kondigde om 13:00 uur de twee aan en benoemde nog eens de waslijst aan titels die ze individueel hebben gewonnen. De twee jeugdwereldkampioenen hadden er zin in en gingen een voor een alle borden af. Om de beurt speelden ze een zet aan het bord van hun tegenstanders. Dit zorgde voor ludieke situaties en leuke discussies tussen de twee toppers.

De simultaan had een mooie plek in het hart van het warenhuis gekregen. Er was veel belangstelling om deel te nemen, maar ook om te kijken of informatie in te winnen. Alle generaties schoven graag een potje voor de ervaring, plezier, fit houden van het brein en ook voor het hopen op een wonder om van Jan en Jitse een puntje of meer af te snoepen. De simultaangevers waren in topconditie, want er werden flink wat zetjes uitgehaald. Spreekstalmeester Gert Bosker zorgde voor een leuke sfeer door het publiek te vermaken met enkele highlights van de diverse partijen en de uitdagers te voorzien van tips en trucs.

Al met al was het een geslaagde middag. HANNN-Damtour coördinator Zainal Palmans sprak van een succesvolle middag. “We hebben het dammen in Assen weer op de kaart gezet. Jan en Jitse zijn de perfecte uithangborden om het dammen weer naar een nieuw niveau te brengen.”  J&J hebben ongeveer 75 dammers ingeblikt voor een winkelend publiek van een paar honderd mensen en onder toeziend oog van de pers. De vele jeugdige deelnemers ontvingen nog een DamZ-bordje om thuis verder te oefenen.

Gert Bosker kijkt ook terug op een geslaagde simultaan. “Het liep als een tierelier en dat drie uur lang. We hadden zelfs borden tekort. Ook kregen we weer belangstelling en verzoeken om een damclub in Assen op te richten en daar gaan we na het WK hard mee aan de slag met het team.”

Voor meer foto’s klikt u hier.

12-01: Gert Bosker schrijft over de simultaan

De vijfjarige Bart wil wel een potje dammen, klimt onverschrokken op de stoel en wil al beginnen. ” Ho ho wacht even Bart” ,zegt mams, even op je beurt wachten.
Het is de eerste keer dat Bart achter het bord zit, zegt zijn moeder. Hij kent de regels niet en evenmin zijn gerenommeerde tegenstanders. Het maakt hem niet uit. Wel weet hij dat hij de overkant moet halen en is vastberaden deze te halen.
Bij elke ronde van Jan en Jitse wordt kleine Bart door mams gesouffleerd. “Die zet moet je straks niet doen”
,zegt mams, want dan wordt je gepakt. Bart hoort alleen het woord pakken en begint alvast wat vijandige stenen van het bord te halen tot hilariteit van de zaal. Het kleine knaapje komt toch niet ongeschonden door de rondes en verliest af en toe wat schijven. Zijn enthousiasme is er niet minder om en er zijn natuurlijk nog kansen. De overmacht wordt te groot, maar Bart is nog wel de enige achter het bord! Jan speelt het spel mee een geeft hem een sluipweggetje naar dam. “Je gaat een damhalen” ,roept de spreekstalmeester opgewonden en kleine Bart balt zijn kneusjes. Uiteindelijk haalt Bart als enige die middag de overkant en kijkt Jan verwachtingsvol aan. (Zie foto.)
Rap verdwijnt de dam weer van het bord. Het maakt Bart niet uit. Hij krijgt handtekeningen van Jitse en Jan en een mooi magnetisch bord cadeau. Beleeft zegt hij dankjewel. Dammen kan op deze manier erg mooi zijn.

12-01: Henk Grotenhuis ten Hakel kampioen Beilertoernooi

Door Hans van der Laan

In het Grand Café ‘T Wapen werd zaterdag het Beiler Rapid Damtoernooi georganiseerd. Vanwege de HANNN Damtour WK Match werd het toernooi dit keer niet gehouden in Beilen, maar voor eenmaal in Assen gehouden. Hierdoor konden deelnemers het goed combineren met de WK-Match en de damsimultaan bij Warenhuis Vanderveen.

Het toernooi telde 47 deelnemers, een mooi aantal voor het traditionele toernooi. Het toernooi werd gescheiden in twee groepen: ervaren dammers en basisschoolkinderen.  De sfeer was uitstekend en de mensen van Grand Café ‘T Wapen verzorgde alle deelnemers goed. In de pauze konden de deelnemers hun damtocht onderbreken om even te neuzen bij RTV Drenthe om de titanen Alexander Schwarzman en Roel Boomstra te zien.

Toernooiwinnaar werd Henk Grotenhuis ten Harkel. Ten Harkel is een echte Drent geworden en speelt wekelijks onderlinge competitie van HDC Hoogeveen. In de B-groep ging de prijs naar toptalent en jeugdspeler Roland Kreeft uit Hoogeveen. In de C-groep won Jan Starke uit Winschoten de eerste prijs. In de D-groep ging Sandra Brakels met de hoofdprijs ervandoor. In de jeugdgroep won de Hoogeveense Elise Schouten.

De basisschoolkinderen gingen allemaal met een prijs naar huis. Nadat Esmee Rozema en Chanel Otten winnaars werden in hun groep, werd de finale om de algehele winst gewonnen door Chanell Otten. Al met al een geslaagde damdag in een zeer gemoedelijke sfeer.  

Eindstand klik: Eindstand

10-01: Vanderveen biedt schooldammers een mooi toernooi 

Door Gert Bosker

Via de beamer zijn we getuige van de live-tweekamp tussen Roel en Alexander in serene rust. Ze zijn vandaag neergestreken in Assen en spelen de 9e partij in het Drents Museum. Nico Vanderveen, van het gelijknamige warenhuis, stelde een fraaie Buningzaal belangeloos beschikbaar. In zijn openingswoord moedigt hij de kinderen aan om Roel mentaal te ondersteunen: ‘Hup Roel Boomstra! Hup Boomstra! Hup Roel Boomstra!’. De kinderen doen enthousiast mee. Of Roel het even verderop in het Drents Museum heeft gehoord valt te bezien. Hij zal het nodig hebben blijkt later die middag. Even daarvoor heeft Nico een fraaie foto via de beamer van Roel laten zien. Een piepjonge Roel van dertien bezig met een simultaan in het warenhuis. Een mooi plaatje.

In de sfeervolle expositiezaal op de hoogste verdieping is het die middag allerminst rustig. 126 dammertjes van de onderbouw en bovenbouw, veelal gehesen in schoolshirtjes; sommige oversized, zijn driftig bezig met het schooldamkampioenschap van Assen. Ze lijken die middag nog weinig aandacht te hebben voor de supergrootmeesters in het Drents museum en evenmin voor de kunstwerken die de dammertjes door gebrek aan bewondering misprijzend aanstaren.

Niet slaan, verkeerd slaan, het foutenfestival trekt voorbij. Het deert de kinderen niet. Wat heet, ze hebben het niet eens in de gaten. Ook de ‘vastloper’ mag natuurlijk niet ontbreken. Het vastgelopen kind kijkt hulpeloos naar de arbiter maar weet het antwoord al. Hij wordt met een nul uit zijn benarde positie bevrijd. Een jongen probeert zijn klasgenootje hulp te bieden. Tevergeefs. De arbiter verijdelt de poging. Vingers gaan de lucht in. Natuurlijk van de winnaars. Een meisje geeft door dat ze heeft verloren. Gebeurt zelden en erg sportief.

Remises zoals in de match vallen er zelden bij het schooldammen. Nee, er wordt doorgespeeld tot het bittere einde en er is altijd wel eentje die er wint. Om iets over vijf begint de prijsuitreiking. De kinderen wachten geduldig af. Er is voor iedereen een mooi medaille en een fraai leerzaam beginnersboekje van Zainal.

De besten krijgen een gekleurde medaille en een boekje en nog een beker. Iedereen blij. Toch niet helemaal, een jongetje is ontroostbaar. Hij zat in een winnend team maar werd in het begin naar een ander team overgeplaatst.

Hij kreeg alsnog een medaille. Een gekleurde welteverstaan. Een geslaagd schooldamkampioenschap met dank aan de WK-commissie en de onvolprezen gastvrijheid van Nico Vanderveen en Johan Schurer van Kunstplaza.

09-01: Succesvol schooldamtoernooi in Assen

Klik hier voor de foto’s.

Top-3 Pupillen (Kinderen van groepen 7 en 8)
1. De Cirkel 1
2. De Marskramer 3
3. De Marskramer 1

Top-3 Welpen (Kinderen tot en met groep 6)
1. Het Kompas 4
2. De Regenboog 2
3. De Driesprong 2

Volledige eindstand klik: Eindstand schooltoernooi Assen.

Assen – Warenhuis Vanderveen werd woensdagmiddag bestormd door een kleine 140 kinderen en tientallen ouders, begeleiders en leerkrachten. Allemaal kwamen ze voor het schooldamtoernooi van de gemeente Assen.

Het is alweer tig jaren geleden dat er een schooldamtoernooi werd georganiseerd in de Drentse hoofdstad, want in Assen is er geen damclub. Maar door het organiseren van de WK-Match Schwarzman vs Boomstra gaf dit een unieke kans om het dammen weer onder de aandacht te brengen bij de scholen in het project ‘Het Fitte Brein’. Het Fitte Brein is een onderdeel van de HANNN-Damtour WK-Match.

In november zijn de eerste contacten gelegd met de scholen in de gemeente Assen om damlessen aan te bieden. Al snel kwamen er enthousiaste berichten terug van een tiental scholen. Veel scholen gaven aan dat het fit houden van het brein bij de kinderen, door middel van dammen, wel een enorme meerwaarde heeft. Zeker in deze tijd van de digitalisering.

In de periode november en december werden op tien verschillende scholen aan een paar honderd kinderen de basisbeginselen van het dammen uitgelegd onder leiding van Gert Bosker. Er heerste veel enthousiasme en spelplezier.

Door al die damlessen en het enthousiasme van de scholen was het duidelijk dat het schooldamtoernooi een succes zou gaan worden. En dat bleek toen de opgaves binnenstroomde: 14 welpen teams en 15 pupillen teams. Al met al een kleine 140 kinderen (inclusief reservespelers).

De Buningzaal van Kunstplaza Schurer bij Warenhuis Vanderveen zat tjokvol. De teams speelde zes rondes en de eerste vier plaatsen zich voor het Drents kampioenschap op 9 februari te Westerbork. Er werd flink gestreden, gelachen en nagedacht. Uiteindelijk veroverde het eerste team van de Cirkel de titel bij de categorie groepen 7 en 8 (2e werd De Marskramer 3 en 3e werd De Marskramer 1) en Het Kompas 4 werd kampioen bij de categorie t/m groep 6 (2e werd De Regenboog 2 en 3e werd De Driesprong 2). Ook De Vuurvogel en Baggelhuizen 1 mogen naar het Drentskampioenschap.

Nico Van der Veen kreeg de felbegeerde eer om de prijzen te overhandigen aan de winnaars. Hij vond prachtig om al die dammende kinderen te zien genieten achter het dambord. Ook vertelde hij in zijn openingsspeech de lange damtraditie die hij in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Ook matchspeler Roel Boomstra heeft daar menigeen simultaans gegeven. En eigenaar van Kuntsplaza Schurer, Johan Schurer, mocht het volgende schooldamtoernooi mooi weer bij hem worden georganiseerd.

Een ouder vroeg aan de HANNN-Damtour coördinator Zainal Palmans of er een damclub was in Assen. Als reactie vertelde hij dat er al jaren geen damclub meer is, maar stelde de ouder gerust dat er hard wordt gewerkt om een jeugdclub van de grond te krijgen. Het masterplan is al in de maak en over de uitvoering wordt nagedacht.

De damlessen op de scholen, de schooldampakketten en het schooldamtoernooi werd mede mogelijk gemaakt door Healthy Ageing Network Northern Netherlands, Gemeente Assen, Provincie Drenthe, Ondernemersfonds Assen (OFA), Warenhuis Vanderveen en Kunstplaza Schurer.

Aanstaande zaterdag wordt er op de begane grond van Warenhuis Vanderveen een damsimultaan gegeven voor jeugdwereldkampioenen Jan Groenendijk en Jitse Slump. Het start om 13:00 uur tot 16:00 uur. Iedereen is welkom en kan gratis tegen de twee toppers een potje dammen. 

08-01: WK-Match in Assen met een borrel ingeluid

Dinsdag werd de laatste dampartij gespeeld in de tweede speelstad Groningen. In de avond trok de karavaan naar de Drentse hoofdstad: Assen. In Assen worden nog vier partijen gespeeld en wellicht ook een barrage op de zondag. Hoe dan ook, in Assen wordt alles beslist.

Om het vervolg van de WK-Match weer in te luiden, werd er op de avond in Hotel de Jonge een nieuwjaarsborrel gehouden met tevens de opening van de match in speelstad Assen. Niet alleen dammers waren aanwezig, maar ook een grote sponsor uit Assen: OFA (Ondernemersfonds Assen) en vertegenwoordigers van de Gemeente Assen en Provincie Drenthe.

Toernooidirecteur Wim Koopman heette iedereen welkom in Assen en bedankte nog enkele mensen van de organisatie, en in het bijzonder Herm Jan Brascamp die de website op zijn ‘oude’ dag flink voorziet van content met zijn team.

De voorzitter van de OFA, Arie van der Spek, roemde de organisatievaardigheden van Wim Koopman en zijn team en vond het prachtig dat in Assen de ‘finale’ wordt gehouden van de WK-Match. Niet alleen de WK-Match vond hij mooi, maar ook de HANNN-Damtour. Verschillende bedrijven van de OFA werken nauw samen met de nevenactiviteiten. Tot slot mocht Van der Spek nog een pakket Drentse lekkernijen overhandigen aan de spelers en de arbiter.

Na de borrel trakteerde Wouter Sipma nog op een kleine samenvatting van de partijen in Groningen. Hij liet leuke varianten en mogelijke combinaties zien. Ook de niet-dammers konden het erg goed volgen. Voor zijn demonstraties werd Wouter door Wim nog in het zonnetje gezet.

Al met al weer een geslaagde borrel en een geweldige sfeer in Hotel de Jonge.

Voor meer foto’s klikt u hier.

06-01: Jeugdkampioenschap van Groningen

Door Evert van Leeuwen

Afgelopen zaterdag, 5 januari 2019, is er in Groningen het Gronings Jeugdkampioenschap dammen gehouden. Gelijk met de WK match van Roel Boomstra, uit Groningen, tegen Alexander Schwartzman uit Rusland.

De 15 deelnemers werden onderverdeeld in de welpen, kinderen geboren in 2009 t/m 2011. Pupillen, kinderen geboren in 2006 t/m 2008 en de aspiranten, geboren in 2003 t/m 2005.
Bij de welpen speelden 7 kinderen om de fel begeerde beker, de pupillen waren met een groep van 6 en de aspiranten met 4 kinderen.

Damclub Winschoten werd vertegenwoordigd , enkel in de pupillenklasse door, Demi Peters, Dylano Stoter, Dylarius Stoter en Janick Lanting. Verder deden Anand Dalay en Stephan Koenen uit Groningen mee bij de pupillen. Er werd door alle groepen een dubbele ronde gespeeld.

De Pupillen en de welpen ieder 10 minuten en bij iedere zet kregen ze er 5 seconden bij. De Aspiranten speelden 15 minuten per ronde ook met 5 seconden per zet erbij.
Als extra gingen de kinderen halverwege de dag bij de 6e (van de 12) WK match kijken welke gespeeld werd in het van Swinderen Huys. Ze mochten zelfs even, heel stil, in de speelzaal komen kijken, waarna ze in een andere zaal uitleg kregen van niet minder dan Harm Wiersma. Aan het eind van de middag waren alle partijen gespeeld en werd Alyne Goerres uit Aldeboarn 1e bij de welpen.

Bij de pupillen was Demi Peters ongeslagen, met 20 punten de winnaar bij de pupillen. Op de tweede plaats kwam Janick Lanting met 14 punten en op de 3e plaats kwam Anand Dalay uit Groningen met 11 punten. Dylano Stoter werd 4e, Dylarius 5e en Stephan 6e Bij de Aspiranten behaalde Sander Staal met 11 punten de 1e plaats. Yneke Goerres 2e met 9 punten en Gerard Kramer 3e met 5 punten.

Al met al een zeer geslaagd toernooi waarbij ook nu weer de 2 hoogste plekken naar oost Groningen gingen.

04-01: Geslaagde nieuwjaarsborrel

Donderdagavond om 21:00 uur (3 januari) kwamen de twee hoofdrolspelers van Leeuwarden naar de stad Groningen. Ze namen beiden vier punten mee in hun pocket. In Groningen gaan ze het vervolg van de match spelen.

Donderdag is een bekende stapavond in de studentenstad. Het was daarom ook een mooi moment om een nieuwjaarsborrel te organiseren in het prachtige Van Swinderen Huys. Voor Roel voelt Groningen als ‘thuis’ en ook Alexander heeft hier mooie herinneringen aan overgehouden. Zo won de Rus in 1990 het Javaanse Jongens damtoernooi.

Toernooiorganisator Wim Koopman nam het woord en vertelde over de connectie tussen Groningen en dammen, maar ook over de samenwerking met de Groningse netwerkorganisatie HANNN. Directeur van de HANNN, Daan Bultje, opende de volgende dag het vervolg van de WK-Match en vertelde over de bijzondere samenwerking. Local en organisator Danny Staal kreeg de gelegenheid om wat presentjes uit te delen aan de twee grootmeester, de arbiter en de partner van Alexander. De presentjes waren typisch Gronings en hadden een connectie met de  Rijksuniversiteit Groningen, sponsor van de WK-match.

Na het nuttigen van een borrel en een bittergarnituur gaf de secondant van Roel, Wouter Sipma, een samenvatting van de vier matchpartijen en liet interessante mogelijkheden zien in de eerste drie partijen. Daarnaast kreeg het publiek de unieke kans om Wouter te ondervragen over zijn ‘rol’ in het plaatje.

Al met al was het een geslaagde en een gezellige avond. Beide spelers hebben er zin in.

Voor meer  foto’s klikt u hier.

29-12: Dames aan kop bij het FK jeugddammen 2019

Leeuwarden – Dammen een jongens-mannensport? Bij de jeugd al lang niet meer. Bij het Fries kampioenschap jeugddammen gingen alle eerste plaatsen naar de dames.
De finale was op 28 december 2018 was gelijktijdig met de eerste ronde van de WK-match dammen tussen Roel Boomstra uit Groningen en Alexander Schwarzman uit Moskou en vond plaats in Fletcher Hotel Paleis het Stadhouderlijk hof te Leeuwarden. Dit gaf een heel andere sfeer ten opzichte van voorgaande edities. O.a. Andries Bakker van Omrop Fryslân, Tjalling van de Bosch (voormalig sterkste man van Nederland), Harm Wiersma de voormalig wereldkampioen dammen en Ebbo de Jong voorzitter van de Koninklijke Nederlandse dambond, om maar wat namen te noemen, bevonden zich tussen de vele toeschouwers. De partij tussen Boomstra en Schwarzman eindigde in remise.

Bij de aspiranten werd al snel duidelijk dat de strijd om de eerste plaats ging tussen Yneke Goerres van damclub Ontspanning Aldeboarn en Jorrit Ensing van OG Drachten. Zij eindigden gelijk. Een barrage moest uitkomst bieden. Deze barrage met een versneld speeltempo werd gewonnen door Yneke. De Fries kampioen pupillen van vorig seizoen onttroonde hiermee de Fries kampioen aspiranten van de voorgaande twee jaar. Cornelis-Jan Kappen van Urk aan Zet wist dankzij een overwinning op Lars Kootstra van OG Drachten beslag te leggen op het brons.

Bij de pupillen was het eveneens ongekend spannend. Nadat de kruiddampen waren weggetrokken bleek dat Lyonne van der Galiën van damclub Rinsumageest en Jacob Noordhuis van OG Drachten evenveel punten hadden. Zij moesten in een barrage strijden om de eerste plaats. Tijdens de barrage sloeg Lyonne toe met een fraaie Coupe Philipe. De eerste barrage eindigde nog in remise, maar de tweede werd gewonnen door Lyonne. Een anti-climax was dat Jacob hier opgaf in een remise stand. De vreugde was er desondanks bij Lyonne die komt uit het plaatsje Damwoude (heel toepasselijk) vlakbij Rinsumageest niet minder om. Aad Dobbe van OG Drachten werd derde bij de pupillen. Waarschijnlijk heeft nog nooit iemand zo snel het podium gehaald op het FK (waarbij wordt gedoeld op het aantal gebruikte speelminuten).

Bij de welpen stak Alyne Goerres van damclub Ontspanning Aldeboarn er met kop en schouders bovenuit. Zij werd Fries kampioen door al haar partijen te winnen. Tijdens de halve finales een dag eerder in Rinsumageest won zij ook al, al haar partijen. Een onbetwiste kampioen dus. Tweede werd Jort Postma uit Opeinde. Hij had evenveel punten als Thomas Bouma van damclub Ontspanning (3e) maar werd 2e op basis van het onderlinge resultaat.

Alle deelnemers kregen meerdere prijzen. Waaronder bekers, medailes, bioscoopbonnen, snoep en damboekjes om thuis nog verder te oefenen. Al met al kan worden teruggekeken op een goed verlopen FK jeugddammen.

28-12: Gongdammen Middelstum prooi voor Jan Ekke de Vries

De avond voorafgaand aan de aftrap van de WK match tussen Roel Boomstra en de Rus Alexander Schwarzmann streek de HANNN WK Tour neer in het noord Groningse Middelstum. Het nevenprogramma van het WK bracht rond de 50 deelnemers op de been die onder het dictatoriaal aandoend regime van de gong elke 7 seconden een zet mochten bedenken. Het leverde hilarische spelmomenten, aandoenlijk rode gezichten maar bovenal veel spelplezier en gezelligheid.

Het extra spelelement van een meerderheidsremise speelde een sleutelrol in de beslissing om de toernooizege. In de ereklasse ging gongdamspecialist Nico Werkman als een speer. Hij won aan de lopende band en stond slechts een enkele remise toe. Met het ingaan van de slotronde stond Jan Ekke de Vries een halfje achter op Nico Werkman. Nico weerstond de aanvalsgolven met een benauwde ontsnapping maar moest dat wel met minderheidsremise bekopen en derhalve de toernooizege aan Jan Ekke laten.

27-12: Dampromotie op scholen in Groningen

Groningen – In het kader van de HANNN Damtour (onderdeel van de WK Match Schwarzman – Boomstra) wordt er op woensdag 6 maart in de stad Groningen sinds jaren weer een schooldamtoernooi georganiseerd voor de basisschoolkinderen. Niemand minder dan Roel Boomstra zal tijdens het schooldamtoernooi de prijzen gaan uitreiken.

Op dit moment promoot de werkgroep Groningen, onder leiding van jeugdleider Danny Staal en onder supervisie van coördinator Zainal Palmans, middels schooldampakketten het dammen op de scholen. In het schooldampakket zitten acht DamZ-borden, damboekjes voor beginners, handleiding voor leerkrachten en informatie over het schooldamtoernooi.

In december is de werkgroep gestart met het aanschrijven van scholen om dampakketten uit te delen. De eerste pakketten zijn inmiddels uitgedeeld. Ook kunnen scholen, ter voorbereiding van het schooldamtoernooi, damlessen krijgen van ervaren jeugdtrainers. Via de damlessen leren de kinderen in no-time de spelregels, zetjes, basiskennis en het spelen van een dampartij. Het doel is om de kinderen te enthousiasmeren voor het spel. Dammen is uiteraard goed voor de kinderen. Het versterkt het concentratievermogen, versterkt de denkkracht en ze leren omgaan met winst en verlies.  

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen, Provincie Groningen en Healthy Ageing Network Northern Netherlands. Jeugddamclub Het Noorden Groningen faciliteert. Jeugddamclub Het Noorden kent een bloeiende jeugdafdeling en traint elke vrijdagavond in het Kostverloren Kwartier, Jacob van Ruysdaelstraat 73 van 18:45 – 20:00 uur.

Voor de WK-Match wordt er in Groningen gespeeld van 4 tot en met 8 januari in het Van Swinderen Huys.

Meer informatie over dit project kunt u vinden op de website van de HANNN Damtour: https://wereldtiteldammen.nl/nederlands-hannn-damtour/

hannn-damtour/

 

24-12: Youngsters Jan Groenendijk en Jitse Slump geven damsimultaan

Op zaterdag 12 januari van 13.00 tot 16.00 uur wordt er in het kader van de HANNN Damtour / Het Fitte Brein een damsimultaan gegeven door het duo Jan Groenendijk en Jitse Slump op de begane grond in het Warenhuis Vanderveen te Assen. Het winkelend publiek kan het tegen hen beiden tegelijkertijd opnemen in een aanschuifsimultaan.

Jan Groenendijk (20)
Jan Groenendijk uit het Gelderse Wageningen werd in 2014 negende op het EK en daarmee plaatste hij zich voor het WK 2015. Daar behaalde hij op 17-jarige leeftijd de t

weede plaats achter Aleksander Georgiev. Groenendijk deed mee aan elf Nederlandse jeugdkampioenschappen en hiervan heeft hij er vier gewonnen. Ook heeft hij acht keer deelgenomen aan Europese jeugdkampioenschappen waarvan hij er vijf won. Aan de jeugdwereldkampioenschappen heeft hij vijf keer deelgenomen en hiervan won hij bij de aspiranten in 2014.

Jitse Slump (19)
Jitse Slump is een toptalent uit Limburgse Landgraaf. Slechts 19 jaar oud en heeft al enkele Europese en Wereldtitels behaald bij jeugdkampioenschappen. Op 17-jarige leeftijd deed hij al mee met NK senioren en met een gedeelde vierde plaats leverde hij daar een topprestatie. In december behaalde hij een knappe zesde plek op het EK in Moskou.

Iedereen is welkom en mag (gratis) de twee damgrootmachten uitdagen om een potje te spelen. Op die dag vindt bij RTV Drenthe ook de 12ematchpartij plaats tussen Schwarzman – Boomstra. Alle informatie over de WK-Match en de HANNN Damtour is te vinden op www.wereldtiteldammen.nl

Locatie
Warenhuis Vanderveen
Koopmansplein 16
9401 EL Assen

22-12: Ouders aan het dammen tussen de jeugd

Door Zainal Palmans / Foto Zainal Palmans

Vrijdagavond was er in Hoogeveen een kerstoernooi voor de jeugddammers van Hoogeveen en enkele ouders die sinds september op de damclub zitten. Voor het eerst speelden de ouders een toernooi, wat een hele ervaring was. Het toernooi telde ongeveer 60 deelnemers.

Dat ook ouders van dammende jeugdspelers een belangrijke doelgroep is van HANNN, blijkt maar weer uit het pilotproject wat in Hoogeveen is opgestart. In Hoogeveen wordt sinds september op de damclub een training voor ouders en andere belangstellenden (senioren die ook op een laagdrempelige manier dammen willen leren) gegeven. Er is veel vraag naar dit soort initiatieven. Ook in woonzorgcentra, waar Zainal Palmans regelmatig 60+’ers traint namens HANNN in het NNCZ.

Dammer Jan Ekke de Vries traint de ouders elke vrijdagavond een uurtje op de club en hij is gestart met 12 ouders. “Het is enorm leuk om deze trainingen te geven”, geeft Jan Ekke aan. “Ouders zijn belangrijk voor de club. Zij vormen nog een grijs gebied binnen het verenigingsleven. Er wordt heel vaak intern gedacht en dat kan anders. Ouders hebben namelijk hun eigen netwerk, kwaliteiten en knowhow wat zeer waardevol kan zijn voor de club. Zij kunnen de club verder helpen in het opzetten van projecten of het team versterken.”

Vaak is de stap naar de onderlinge competitie te groot. Zonder damkennis kan het spelen van dampartijen tegen ervaren dammers niet leuk zijn. Maar de meeste ouders vinden het damspel erg leuk en zien het plezier bij hun eigen kind(eren) en dat hun sociale, mentale en cognitieve vaardigheden enorm erop vooruitgaan. Dat maakt het voor ouders ook erg interessant: leren dammen en ook nog eens het brein fit houden. Want in de training leren ze onder andere vooruitdenken, analyseren, rekenen, inzicht en vaardigheden zoals positiespel, combineren, denken in formaties.

Tijdens het toernooi werd er in twee groepen van vier gespeeld. Ze speelden met de klok en het speeltempo 7 minuten + 3 seconden per persoon per zet. Dat het even wennen was om met de klok te spelen, bleek wel uit de reacties na afloop van een gespeelde partij. “Ik word er zenuwachtig van met die klok”, vertelde een ouder na een partij. Toch hadden ze het al snel onder de knie. “Na de tweede partij ging het al een stuk beter.”

De jeugdspelers, die zelf ook ontspannend hun toernooi speelden, keken op hoe fanatiek de ouders achter het bord zaten. Ze waren erg onder de indruk van het spel. Twee moeders speelden een lange pot die eindigde in een remise. “Het leek net of ze al jaren op de damclub zaten,” vertelde jeugdtalent Wouter Sosef. “Positioneel speelde ze echt een goede partij.”

Al met al was het enorm succes en iedereen ging met wat kerstprijzen naar huis. Het was een gezellige avond in Hoogeveen en zeker voor herhaling vatbaar. De avond was ondersteund door de HANNN-Damtour / Fitte Brein Project, wat onderdeel is van de WK-Match Schwarzman – Boomstra.

19-12: Damclinics Assen een groot succes

Door Gert Bosker / Foto’s Zainal Palmans

”Juf, juf, ik heb net 2 schijven geslagen”, zegt Alex opgewonden alvast bouwend aan een gevaarlijk torentje. “Goed gedaan, zegt de juf.  Even later slaat Romy verpletterend terug met een heuse vijfklapper!  Juf steekt haar duim op ter bevestiging. Het torentje van Alex steekt schril af bij de toren van Romy. Het plezier is er niet minder om ze gaan onverdroten voort. “Dammen is leuk”, zegt Wesley “je kunt vet veel slaan!” Susan en Annelie genieten zichtbaar van hun partijtje met daarachter verscholen Sara en Lindi. Verderop zit Rokaya indachtig haar plannetjes uitbroedend. Ismaël wordt ongeduldig en slaakt demonstratief een zucht. Tevergeefs. Dammen is een denksport Ismaël! Vingervlugge Elise schept op over een gewonnen partij tegen haar opa van “grootmeesterlijk” niveau en verliest kansloos. Een vertrouwd tafereeltje tijdens een oefensessie.

Aanleiding voor deze oefenlessen op scholen is, naast het aanleren van vaardigheden op het gebied van rekenen, planmatig denken, concentratie, doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag en succes ook de aanstaande WK-match tussen de Nederlander Roel Boomstra en de wereldkampioen Alexander Schwarzman uit Rusland.

De damclinics zijn met behulp van de Gemeente Assen, Provincie Drenthe en Ondernemersfonds Assen (OFA) opgestart op 10 scholen onder de paraplu van de HANNN Damtour. De HANNN Damtour is een initiatief van het project Fitte Brein van Healthy Ageing Network Northern Netherlands in Groningen.

Alle 10 scholen waren dolenthousiast om hieraan mee te werken. “Dammen versterkt de vaardigheden van onze leerlingen op het gebied van concentreren, geduldig zijn en denkkracht,”, gaf een van de scholen aan. Ook hebben de scholen dampakketten gekregen met damborden, damboekjes en promotiemateriaal.   

Warenhuis Vanderveen, decennialang een warm pleitbezorger voor denksporters, verschaft de schooldammertjes woensdagmiddag 9 januari van14:30 tot 17:00 uur een warm onderkomen. Dan zal er weer een echt schooldamtoernooi van Assen worden gehouden voor de basisschoolkinderen in de onder- en bovenbouw. Dit zal een eerste stap zijn om in de follow-up voor het eerst weer jeugddamclub in Assen op te zetten!

Het belooft een groot succes te worden met 10 scholen en even zoveel damclinics. De klassen zitten vol. Of de dammertjes het geleerde op 9 januari na het schooldammen aan de echte supergrootmeesters, op dat moment in diep gepeins verzonken in het Drents Museum, mogen laten zien valt nog te bezien. Ze mogen in ieder geval op 9, 10 en 11 (Drents Museum) en 12 en 13 januari (RTV Drenthe) na half drie wel even komen kijken!

Meer informatie over de WK-match en de HANNN-damtour is te vinden op de site: www.wereldtiteldammen.nl. De WK-match start in Leeuwarden op 28 december.

18-12: Roel oefent een potje in Hoogeveen

Hoogeveen – Maandag (17-12) kreeg de derde ronde van de gezamenlijke provinciale clubcompetitie Drenthe/Groningen een extra WK-tintje in het kader van de HANNN Damtour. Zo kregen alle deelnemers de eerste boekjes van het ‘Fitte Brein Project’ uitgereikt. Over 10 dagen is het namelijk zo ver, dan gaat de match van start in Leeuwarden, om vervolgens ook naar Groningen en Assen te gaan.

Coördinator van de HANNN Damtour, Zainal Palmans, kreeg de gelegenheid om de opening te verrichten en wat te vertellen over de WK-match en de HANNN Damtour. “In het boekje over het Fitte Brein leest u van hoogleraren zoals Erik Scherder de gezonde kant van het dammen. Dit is enorm goed promotiemateriaal voor uw eigen projecten en/of activiteiten die jullie willen uitvoeren. Maak er gebruik van zou ik zeggen!”

Voor de derde ronde stond er een enorme kraker op het programma: Hoogeveen 1 versus Hijken 1. Hijken had een sterk wapen meegenomen: Roel Boomstra. Hij had nog wel de tijd om een extra oefenpotje in te lassen voordat hij de degens gaat kruisen met Schwarzman. Onder de vleugels van Roel speelden ook Jan Ekke de Vries, Henk Kalk en Siep Buurke. Hoogeveen had daartegenover Gert Bosker, Maarten Wichgers, Nick Waterink en Zainal Palmans staan.

Roel opende voor Hijken de score door Gert in een wederzijdse flankaanval te verslaan. De zwaktes van Gert in zijn flankaanvalopstelling werden langzaamaan blootgesteld. In wederzijds tijdnood wist Roel koelbloedig de hoge aanval van Gert te neutraliseren en won de partij. Deze inspiratie van Roel werd niet opgepikt bij zijn teamgenoten, want Jan Ekke kwam in het klassieke speltype net te kort om Maarten een pootje te lichten, terwijl Nick met sterk spel Henk wist te verslaan en Zainal versloeg Siep diep in de eindspelfase.

Hoogeveen gaat hiermee met zes punten aan de leiding. 22 januari wordt de competitie vervolgd. Zie hier voor uitslagen, stand en partijen.

14-12: Gezond dammen: unieke samenwerking met HANNN

Artikel in het KNDB Damspel dec 2018 nr 4

Wat heeft dammen te maken met Healthy Ageing Network Northern Netherlands, of in het kort, HANNN? 2018 staat in het teken van een unieke samenwerking tussen de HANNN en de onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie op damgebied van Nederland: Regiowerking Noord, onderdeel van de Drentse Dambond. Dammen is gezond, is een sociaal bindmiddel en is vooral een plezierig en enerverend spel voor iedereen. De basisregels van dammen kan door iedereen worden geleerd, want die zijn eenvoudig en in no-time te leren.

Wie of wat is HANNN?
HANNN, gestationeerd in de stad Groningen, is de grootste gezondheidscoalitie die alle ondernemers, denkers en beslissers mobiliseert en die bij kunnen dragen aan een gezondere regio. Samen wordt er gebouwd aan een omgeving die gezondheid stimuleert. Van (geestelijke)beweging en voeding tot een gezonde omgeving, zingeving en sociale samenbreng. Samen met Regiowerking Noord, die ook veel doet aan verenigingsondersteuning voor jeugdclubs, jeugdontwikkeling en andere (maatschappelijke) daminitiatieven, wordt er geïnvesteerd in een duurzame inzetbaarheid voor de doelgroepen jeugd en senioren.

Context
Digitalisering neemt hersencapaciteit over: mens (jong en oud) denkt minder zelf na. De complexe samenleving, opgaven en vraagstukken vereist meer denkkracht van mensen. Er heerst een vergrote sociaal isolement voor groepen die niet meekunnen in de digitale wereld. Eenzaamheid ouderen (sociaal aspect wordt minder) komt door de vergrijzing vaker voor en de kunst dat ouderen ook in hun laatste fase mentaal fit blijven, maakt hen minder afhankelijk, minder zelfredzaam en dit betekent minder maatschappelijke kosten. Ook om de jeugd te inspireren, motiveren om eigen denkkracht te versterken en beter te gebruiken. Ouders en scholen snakken ook naar alternatieven om kinderen minder vaak op de smartphone/tablet te gebruiken.

Doel
Het doel van deze samenwerking is het opzetten van een structureel, innovatief en succesvol (dam)programma vanaf 2019. Dat helpt, naast fysieke gezondheid, ook mentaal fit en een gezond brein voor jong en oud en het versterken van de binding tussen deze twee doelgroepen.

Fitte Brein Damtour
Hoogeveen, waar ook het jeugdplan ‘Concept Hoogeveen’ vandaan komt, welke door veel jeugdclubs succesvol wordt geïmplementeerd, vindt ook een maatschappelijk project plaats. Het Fitter Brein Damtour, een nieuw idee onder de vlag van de HANNN, uitgevoerd door Regiowerking Noord en enorm wordt ondersteund door Rabobank Het Drentse Land. Hoogeveen is de eerste gemeente die dit initiatief omarmt. De damtour staat in het teken van verschillende damprojecten. Het jeugdkaderproject en het huis-aan-huis damproject valt hier ook onder.

Jeugdkaderproject
Begin juli vond het jeugdkaderproject van start gedaan. Drie tieners, Vera Brunink, Jasmijn Scholtens en Nicole de Vries, van de Hoogeveense jeugdclub zijn opgeleid tot trainer, coach en maatschappelijke begeleider. Na de opleiding zijn ze de praktijk ingegaan en verzorgen nu trainingen aan de jeugd/senioren en vormen ze de spil voor maatschappelijke damprojecten. De jeugd heeft namelijk de toekomst en het is mooi om te zien dat hun kennis en kwaliteiten op unieke manier wordt ingezet. Daarnaast hebben ze al een schat aan ervaring opgebouwd met het spelen van NK’s, EK’s, WK’s en kennen ze het hele proces van schooldammer tot gevorderde dammer. In de opleiding jeugdkaderproject leerden ze onder ander hoe ze les moeten geven, hoe je duidelijk moet communiceren en om initiatiefrijk te zijn.

Huis-aan-huis damproject
Maandag 21 juli vond de eerste huis-aan-huis damproject plaats in Hoogeveen. Zes senioren kregen ruim een half uur bezoek van de Hoogeveense jeugdspeelster Jasmijn Scholtens (15). Het damproject is een nieuw initiatief om het damspel en een ervaren speler naar de enthousiaste senioren te brengen. Veel senioren zijn in het dagelijks leven weinig bezig met het trainen van de hersenen, terwijl ze er een hoop baat bij kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het fit houden van het geheugen, leren concentreren en versterken van het denkvermogen, maar het is vooral leuk. Het project stimuleert daarnaast de sociale cohesie tussen twee generaties. In een later stadium kan dit ook worden ingezet in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, zorginstelling e.d.

Brainstormen
De HANNN, onder leiding van directeur Daan Bultje, is erg enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen en samenwerking. Er wordt al veel gebrainstormd en pilotprojecten opgezet om aan het eind van het jaar een stevig plan aan te bieden aan grote bedrijven en de overheid om een structureel programma op te zetten om Noord-Nederland (en wellicht de rest van Nederland).

De focus op innovatieve projecten
Mogelijke projecten die enorm potentie hebben zijn: cursussen aan senioren (dammers en niet-dammers) op locatie, generatielunches, introduceren schooldampakketten, dammen als onderdeel van het vakkenpakket op basisschool (wordt in Hoogeveen op één school al getest), een app voor correspondentiedammen, clinics strategisch denken aan bedrijven, het huis-aan-huis dammen, het kaderproject en andere promotionele activiteiten om het dammen gezond op de kaart te zetten. De focus ligt niet per se op ledenwinst (dat is alleen maar mooi meegenomen als er extra leden bij komen), maar de focus ligt op de heilzame kant van het damspel en de maatschappelijke betrokkenheid die we met het dammen kunnen creëren. En wie kan het een klein rolletje betekenen om ouderdomsgerelateerde problemen te voorkomen en de jeugd te ondersteunen in hun (hersen)ontwikkeling.

Geïnteresseerd in onze projecten of wilt u één van deze projecten uitproberen? Dan kunt u mailen naar Zainal Palmans: info@jeugddammennoord.nl. Wij denken graag met u mee! Zie ook: www.jeugddammennoord.nl (ook voor info jeugdwerving, werkboeken, kader).

09-12: Het duo Roel & Wouter leren RUG-studenten damtricks

“Een goed teken dat Roel bij mijn bord 2 seconden nadenkt.” – FMF-student

Groningen – In het natuur- en scheikunde gebouw Nijenborgh van de Rijksuniversiteit Groningen werd er door Roel Boomstra en Wouter Sipma een leuke en leerzame damclinic gehouden voor studenten van de vereniging FMF (Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging) in het kader van de HANNN DAMTOUR WK MATCH.

Op klokslag 15:00 uur zaten de studenten er klaar voor om de basisbeginselen van het damspel te leren en een potje te dammen tegen de voormalige wereldkampioen Roel die vanaf 28 december weer de wereldtitel wil heroveren van de Rus Alexander Schwarzman.

Veertien studenten waren erg geïnteresseerd en hadden al gelijk al wat vragen aan Wouter. Een van de studenten vroeg zich af of het uitmaakte hoe het dambord ligt. “Voor ons als dammers wel,” zei Wouter lachend. En wat als je de zwarte schijven op wit plaatst? “Dat is vreemd.”

De clinic startte met een fraaie presentatie van Wouter over het dammen, de WK match, de regels, strategie en het taxeren van een partijstelling wie beter staat en hoe je dat dan kan zien. Een student vroeg zich af wat nou de beste strategie was bij het dammen. “Roel en ik hebben daar een verschillende kijk op over wat nou de beste strategie is. We hebben beide een verschillende speelstijl. En wat nou beter is, blijft altijd voer voor wat leuke discussies,” vertelde Wouter. “Maar veel dammers spelen liever naar het midden, want aan de rand kan heel gevaarlijk zijn.”

Als klap op de vuurpijl toonde Wouter een geweldige gecomponeerde slagzet van Andreas Kuyken. De studenten zaten met verbazing te kijken naar de complexiteit en de mogelijkheden van deze combinatie. De eindslag mochten ze zelf op bord gaan uitvoeren en dat duurde wel 10 minuten voordat iedereen het doorkreeg om alle acht schijven en een dam eraf te slaan. Het waren hilarische 10 minuten, maar enorm knap dat ze e allemaal uit zijn gekomen! “Zo, zo, zo en boom,” kwam uit de mond van een student die een eureka-moment had.

Om 15:30 uur konden de studenten zelf aan de slag met het puzzelen van combinaties en eindspelen. De oplossingen varieerden van één tot twee zetten diep. De meesten kwamen er zelf al redelijk goed uit en anderen hadden wat hulp nodig van de topdammers.

Maar om 16:00 uur was het zo ver: de simultaan tegen de voormalige wereldkampioen. Iedereen zat netjes in twee rijden opgesteld en de studenten mochten kiezen welke kleur ze wilden. “Maakt het nog wat uit welke kleur beter is,” riep een student vooraf aan partij. “Nee, het maakt niet uit. We gaan er toch binnen 10 minuten aan,” gaf een medestudent aan. Des te knapper is dat iedereen het zeker wel 10 minuten volhield. Natuurlijk haalde Roel wel de nodige zetjes uit, maar toch lieten veel zin al veel te hebben opgestoken van deze clinic. Tussendoor gaf Wouter Sipma samen met coördinator Zainal Palmans, van de HANNN Damtour, nog hier en daar tips aan de studenten.

Ondanks dat Roel alles won, hadden we met z’n allen heel veel lol. De student die het langste volhield tegen Roel kreeg nog een DamZ-bord. Alle studenten gingen naar huis met een HANNN Damtour boekje over de piramide. Roel en Wouter kijken al uit naar de volgende clinic.

Powerpointpresentatie PPT clinic FMF 06-12-2018

01-12: Jeugdmatches tijdens 2e Regio-Cup Noord Hoogeveen

Onderdeel van de HANNN DAMTOUR WK MATCH

Hoogeveen – In het kader van de WK-match tussen Alexander Schwarzman en Roel Boomstra is er als event een invitatie jeugdtoernooi georganiseerd tijdens de 2e Regio-Cup Noord in Hoogeveen. Er werden 10 talentvolle regionale jeugdspelers uitgenodigd. Aan de Regio-Cup deden 60 jeugdspelers mee uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Voorzitter van de WK-organisatie, Wim Koopman, kreeg de eer om het toernooi te openen en gaf aan dat het jeugdtoernooi officieel onderdeel was van de HANNN WK Damtour. 1 december was tevens ook het startschot van de organisatie om de strijd tussen de twee grootmeesters landelijk bekend te maken. “We hebben een rijk gevuld nevenprogramma rondom de match. Alle nevenactiviteiten staan in het tekenen van het Fitte Brein,” legt Koopman enthousiast uit. Ook complimenteerde hij Zainal Palmans. “Het nevenprogramma wordt gecoördineerd door Zainal. Hij gaat zich focussen op een breed palet aan nevenactiviteiten voor verschillende doelgroepen, met een duurzaam karakter en een blijvende structuur. De gezonde kant van het dammen wordt positief belicht.”

Rik Smit, Coördinator Jeugd van de drie provincies, gaf het startsein zodat de kleine 70 kinderen de schijven konden verzetten naar de juiste velden. De jeugdspelers hadden er heel veel zin en gingen er fanatiek tegenaan.

Het invitatietoernooi bestond uit twee groepen van vijf spelers. De volgende spelers deden hieraan mee: Roland Kreeft, Renco Oostindjer, Wouter Sosef, Wilmer Oostindjer, Demi Peters, Sander Staal Lisa Scholtens, Nick Bolks, Matheo en Daniël Boxum. Na de voorrondes werden er kruisfinales ‘matches’ gehouden. Wouter en Roland waren groepswinnaars en mochten in de finale strijden om de 1e plek. In een spannende aanval versus omsingeling ging Roland als omsingelaar de boot in. Wouter, een fanatieke aanvaller, rook de winst en maakt de partij keurig af. Derde werd Sander Staal die Lisa Scholtens na barrage wist te verslaan. “Ik vond het een leuk toernooi en dit mogen ze wel vaker organiseren,”, zei de dolblije toernooiwinnaar die net 25 euro won. “De volgende keer ben ik zeker weer bij.”

Bij de Regio-Cup speelden de kinderen in zeven groepen. In elke groep werd er een rondtoernooi gespeeld. De prijzen werden uitgereikt door Nicole de Vries, Jasmijn Scholtens en Vera Brunink die dit jaar de Healthy Ageing Kaderproject volgen. Zij doen praktijkervaring op als jeugdleider, trainer, organisator en vormen een spil in de maatschappelijke damprojecten van de HANNN. Zij overhandigden ook elke deelnemer een speciaal gemaakte WK-damboekje: ‘Sterke Piramides’.

De volgende kinderen waren groepswinnaars:

Groep 1: Bart Jan Kortleven
Groep 2: Dylano Stoter
Groep 3: Ruben Renken
Groep 4: Matthijs Vos
Groep 5: Dana van Schaagen
Groep 6: Verena Schildt
Groep 7: Iris Corba

De volledige uitslag is hier te vinden: klik hier.

Foto’s (door Zainal Palmans): klik hier.

De Regio-Cup bestaat alweer vier jaar en wordt dit seizoen zes keer gehouden. De 1e Regio-Cup vond 20 oktober plaats in Drachten en er doen elk seizoen ongeveer 200 kinderen aan mee. De 3e Regio-Cup vindt na de WK-match plaats: 26 januari in Hijken.