Onderhuidse spanning in eerste matchpartij

28-12-2018  Auke Scholma  DvhN preview

Leeuwarden  Tijdens de opening van de tweekamp om de wereldtitel dammen, spraken wethouder Henk Deinum, bondsvoorzitter Ebbo de Jong en oud-wereldkampioen Harm Wiersma lovende woorden aan het adres van de damsport, die het in deze tijden van commercialisering van de sport niet gemakkelijk heeft.

De vele toeschouwers die naar het Stadhouderlijk Hof waren gestroomd om de eerste partij tussen de Russische titelhouder Alexander Schwarzman en uitdager Roel Boomstra te volgen, hoefden niet te worden overtuigd. Vol spanning zagen ze hoe de 25-jarige Groninger en de twee maal oudere Rus elkaar in de haren vlogen.

Daarbij lieten de kemphanen nog niet meteen het achterste van de tong zien. Schwarzman, vergezeld van zijn Oekraïense eega Viktoria, bediende zich met zwart van een openingsschema dat juist Boomstra op zijn repertoire heeft. Al vroeg week hij echter af met een ruil, die door de Nederlander met passend respect werd beantwoord. Na tijdrovend laveerwerk kreeg het spel een spannende klassieke structuur en moest Boomstra nauwkeurig optreden om voldoende speelruimte te houden. Zijn secondantenteam, bestaande uit Rob Clerc en Wouter Sipma, zag dat de speler van Hijken/DTC met kennis van zaken doen. En toen Boomstra ook de gevaarlijke standaardpositie van Woldouby ontweek, berustte Schwarzman in remise. Al met al een correcte partij waar de vonken nog niet afspatten, maar die wel strijd te zien gaf.

Vandaag wordt de tweede partij vanaf 12.00 uur verspeeld in Tresoar in Leeuwarden en is ook live te volgen op https://wereldtiteldammen.nl/.