Ouders aan het dammen tussen de jeugd

22-12  zp   HANNN Damtoer

Vrijdagavond was er in Hoogeveen een kerstoernooi voor de jeugddammers van Hoogeveen en enkele ouders die sinds september op de damclub zitten. Voor het eerst speelden de ouders een toernooi, wat een hele ervaring was. Het toernooi telde ongeveer 60 deelnemers.

Dat ook ouders van dammende jeugdspelers een belangrijke doelgroep is van HANNN, blijkt maar weer uit het pilotproject wat in Hoogeveen is opgestart. In Hoogeveen wordt sinds september op de damclub een training voor ouders en andere belangstellenden (senioren die ook op een laagdrempelige manier dammen willen leren) gegeven. Er is veel vraag naar dit soort initiatieven. Ook in woonzorgcentra, waar Zainal Palmans regelmatig 60+’ers traint namens HANNN in het NNCZ.

Dammer Jan Ekke de Vries traint de ouders elke vrijdagavond een uurtje op de club en hij is gestart met 12 ouders. “Het is enorm leuk om deze trainingen te geven”, geeft Jan Ekke aan. “Ouders zijn belangrijk voor de club. Zij vormen nog een grijs gebied binnen het verenigingsleven. Er wordt heel vaak intern gedacht en dat kan anders. Ouders hebben namelijk hun eigen netwerk, kwaliteiten en knowhow wat zeer waardevol kan zijn voor de club. Zij kunnen de club verder helpen in het opzetten van projecten of het team versterken.”

Vaak is de stap naar de onderlinge competitie te groot. Zonder damkennis kan het spelen van dampartijen tegen ervaren dammers niet leuk zijn. Maar de meeste ouders vinden het damspel erg leuk en zien het plezier bij hun eigen kind(eren) en dat hun sociale, mentale en cognitieve vaardigheden enorm erop vooruitgaan. Dat maakt het voor ouders ook erg interessant: leren dammen en ook nog eens het brein fit houden. Want in de training leren ze onder andere vooruitdenken, analyseren, rekenen, inzicht en vaardigheden zoals positiespel, combineren, denken in formaties.

Tijdens het toernooi werd er in twee groepen van vier gespeeld. Ze speelden met de klok en het speeltempo 7 minuten + 3 seconden per persoon per zet. Dat het even wennen was om met de klok te spelen, bleek wel uit de reacties na afloop van een gespeelde partij. “Ik word er zenuwachtig van met die klok”, vertelde een ouder na een partij. Toch hadden ze het al snel onder de knie. “Na de tweede partij ging het al een stuk beter.”

De jeugdspelers, die zelf ook ontspannend hun toernooi speelden, keken op hoe fanatiek de ouders achter het bord zaten. Ze waren erg onder de indruk van het spel. Twee moeders speelden een lange pot die eindigde in een remise. “Het leek net of ze al jaren op de damclub zaten,” vertelde jeugdtalent Wouter Sosef. “Positioneel speelde ze echt een goede partij.”

Al met al was het enorm succes en iedereen ging met wat kerstprijzen naar huis. Het was een gezellige avond in Hoogeveen en zeker voor herhaling vatbaar. De avond was ondersteund door de HANNN-Damtour / Fitte Brein Project, wat onderdeel is van de WK-Match Schwarzman – Boomstra.