Persbericht

01-12-2018  tb

Vanaf 28 december in achtereenvolgens Leeuwarden, Groningen & Assen
Wereldtitelstrijd dammen tussen Roel Boomstra (Ned) en Alexander Schvartsman (Rus)

Op vrijdag 28 december vindt de openingspartij van de wereldtitelstrijd dammen plaats in Leeuwarden. Vanaf die dag nemen heersend kampioen Alexander Schvartsman en uitdager Roel Boomstra het in twaalf duels tegen elkaar op. De wedstrijden vinden plaats in achtereenvolgens Leeuwarden, Groningen en Assen. De speler die tenminste drie partijen wint, mag zich wereldkampioen 2018 noemen.

Alexander Schvartsman uit Rusland is de huidige wereldkampioen. Hij behaalde de titel in 2017 in Tallinn en onttroonde daarmee Roel Boomstra uit Groningen. Boomstra was in 2016 tot wereldkampioen gekroond na een onderlinge tweestrijd tegen zijn landgenoot Jan Groenendijk. Als oud-kampioen heeft Boomstra het eerste recht om Schvartsman uit te dagen.

Boomstra en Schvartsman spelen twaalf partijen. De eerste vier vinden plaats in Leeuwarden. Op 28 december is vanaf 11.00 uur de officiële openingsceremonie, waarna om 13.00 uur de eerste partij plaats vindt in hotel-paleis Het Stadhouderlijkhof in Leeuwarden. Vervolgens is de tweede partij in het Leeuwarder Tresoar en wordt voor de derde en vierde partij weer terug gekeerd naar Het Stadhouderlijk Hof.

De vijfde tot en met de achtste wedstrijd worden in het Van Swinderenhuys in Groningen georganiseerd. Als na de eerste zes partijen nog geen partij in winst voor één van de twee spelers is geëindigd, vindt er in Groningen tussendoor een tiebreak plaats: als eerst rapide, daarna blitz en vervolgens superblitz, net zo lang tot er tenminste een partij is beslist voor een 8-6 tussenstand.

Na partijen 7 en 8 in Groningen, is RTV Drenthe in Assen het toneel van de wedstrijden 9, 10 en 11. Theater De Nieuwe Kolk vormt op 12 januari het toneel van de twaalfde partij en op zondag 13 januari wordt, indien nodig, daar ook de allesbeslissende barrage verspeeld.

Als arbiter van de wereldtitelstrijd is Vital Aniska uit Oekraïne aangetrokken. De tweekamp wordt georganiseerd door Hijken DTC (de club van uitdager Roel Boomstra) in samenwerking met lokale en provinciale overheden en de Koninklijke Nederlandse Dam Bond, onder auspiciën van de werelddambond FMJD.