Roel Boomstra overtuigend naar de wereldtitel

13-01-2019   Auke Scholma voor DVHN

ASSEN  Duizenden kijkers konden zondag via RTV Drenthe de ontknoping van de match Roel Boomstra-Alexander Schwarzman om de wereldtitel dammen live volgen. In de barrage met verkort speeltempo breidde Boomstra zijn voorsprong uit tot drie overwinningen, waarna zijn tweede wereldtitel een feit was.

De 12e en laatste reguliere matchpartij zaterdag begon veelbelovend met een hekstelling voor Boomstra. Toen Schwarzman evenwel een grote ruil toeliet, zag Boomstra af van het scherpste spel en stelde zich tevreden met een gelijkwaardig middenspel. Schwarzman trachtte nog tot spel te komen, maar werd in de verdediging gedrongen. Remise was toen voor de Rus het hoogst haalbare.

Toeschouwers uit het hele land stroomden massaal toe om zondag vanaf tien uur ’s ochtends de spannende barrage met versneld speeltempo bij te wonen. De drie rapid-partijen, waarin beide spelers nog over 20 minuten en 10 seconden per zet beschikten, waren inhoudrijk. Het evenwicht werd door beiden echter scherp bewaakt.

Na een lunchpauze waarin Boomstra even een frisse douche nam, werd het speeltempo verder opgevoerd. In drie sneldampartijen met 10 minuten plus 5 seconden per zet voor iedere speler sloeg Boomstra in de eerste partij meteen toe. Toen Schwarzman een scherpe aanvalspoging van Boomstra niet adequaat beantwoordde werd hij door de ontketende Groninger volledig onder de voet gelopen.

Nadat de twee volgende partijen in remise eindigden, werd het speeltempo na een korte pauze opnieuw opgeschroefd. In de tweede partij met dit superblitz tempo bracht Boomstra zijn tegenstander met een sterke centrumdoorstoot in verlegenheid. Terwijl de bedenktijd van Schwarzman gevaarlijk slonk, werden zijn problemen steeds groter. Toen Boomstra hem ook nog verraste met een positioneel gambiet verloor de wereldkampioen op de klok en klonk een luid gejuich van de vele toeschouwers.

Roel Boomstra was voor de tweede maal wereldkampioen en het was dik verdiend. Dat beaamde na afloop ook de sportieve verliezer, die met bewondering sprak over het sterke spel van zijn jongere opponent.

Later dit jaar staat Boomstra’s titel al weer op het spel in een groot WK-toernooi in Ivoorkust.