Roel Boomstra pakt 2e zege

Wageningen – Roel Boomstra (23) is na de vijfde partij op een 7-3 voorsprong gekomen bij de strijd om de Wereldtitel Dammen 2016. Wageninger Jan Groenendijk (18) gaf zich in zijn thuisstad na bijna vijf uur spelen gewonnen in een verloren eindspel. Er zijn minimaal drie overwinningen nodig voor de wereldtitel. Boomstra heeft er nu twee op zak. Groenendijk boekte nog geen zege.

Het was al de vierde partij waarin Boomstra aan de leiding ging.
De partij begon met ‘een moeilijk te doorgronden speltype’ volgens grootmeester en commentator Ton Sijbrands over de stand na 17 zetten en bijna twee uur spelen. Dit soort partijen werden eerder gespeeld.
Onder meer de oud-wereldkampioenen Jannes van der Wal en Alexey Chizhov speelden ooit een vergelijkbare opening tegen elkaar. “Het vereist veel techniek vooral van de kant van de zwartspeler om het a. gelijk te houden positioneel en b. om in het voordeel te komen’, zei Sijbrands over de opening van Jan Groenendijk (wit) tegen Roel Boomstra (zwart).

Boomstra koos er voor om grote complicaties uit de weg te gaan en er ontstond een klassiek speltype. Groenendijk had voor het klassieke middenspel zoals inmiddels gebruikelijk weer weinig tijd. Boomstra kon rustig zijn kansen bekijken en kwam in het voordeel.

Op de 38e zet speelde Groenendijk de bijzondere zet 36-31. Die zet werd door diverse grootmeesters als te gevaarlijk beschouwd. Boomstra pakte vanaf dat moment definitief de leiding en liet niet meer los.

In een langdurig eindspel van 1 zwarte dam en 3 zwarte stukken (Boomstra) tegen 1 witte dam en 1 wit stuk (Groenendijk) rondde de Groninger soepel af. Na 72 zetten gaf Groenendijk zich hevig teleurgesteld gewonnen. Een opgetogen Boomstra nam de zege in ontvangst.

Na afloop sprak de Groninger van een ‘matchpoint’. De speler met drie zeges zou er voor kunnen kiezen om in de resterende partijen op remise te koersen en zo de titel zeker te stellen. Boomstra heeft twee zeges binnen.

De eerste vier partijen werden in Groningen afgewerkt. Donderdag werd de eerste van 3 partijen in Wageningen gespeeld. Vanaf maandag volgt het slot van de Wereldtitel Dammen 2016 in Den Haag.