Roel Boomstra Wereldkampioen!

Scheveningen, Bert Dollekamp, 15 december.

Vertwijfeld staarde Jan Groenendijk naar het bord. Wat had hij in een uitgewoede 9 om 9 remisestand nu gedaan? De ruil die hij met zijn laatste zet 37. …22-28 meende af te dwingen was in werkelijkheid een gruwelijke blunder. Want de voor een sanitaire stop zojuist bij het bord weggelopen Roel Boomstra kon straks simpel met schijf 28 slaan en zou daarmee een gezonde schijf winnen.

Een schrale troost voor de pas 18 jarige Groenendijk was dat er op dat moment al geen enkele twijfel meer bestond over de afloop van de match. Geheel tegen zijn gewoonte in had Boomstra vanaf de eerste zet zijn bedoelingen duidelijk gemaakt. De 23 jarige Groninger student natuurkunde nam de eerste de beste ruil die er in het spel kwam en liet vervolgens in hoog tempo nog een tiental  schijven in het doosje verdwijnen. “De afspraak is duidelijk” aldus zijn coach Rob Clerc halverwege. “Met de wereldtitel voor het grijpen gaat Roel het zich niet meer onnodig moeilijk maken. Het resultaat telt nu voor alles.”

Terwijl Boomstra gemiddeld hooguit een minuut voor zijn zetten nodig had, kwamen de zetten van Jan Groenendijk voor de zoveelste maal deze match als stroop uit zijn vingers.  Hij realiseerde zich gaandeweg dat er tegen Boomstra in deze vorm geen eer meer te behalen was. Meer dan welke zet ook werd zijn onmacht gesymboliseerd door deze 37 ste zet.

Terwijl Boomstra terugliep naar zijn bord deed Groenendijk het enige was hem nog te doen stond en wat hij al enige minuten als eerste zeker wist. Hij zette de klok stil en reikte de verbaasde Boomstra de hand waarmee de match om de Wereldtitel dammen definitief beslist is.

Hoewel vrijwel niemand na de dramatische nederlaag van Groenendijk afgelopen maandag in de Eerste Kamer nog twijfelde aan de afloop van de tweekamp, toonde Boomstra zich toch opgelucht en blij. “Het is nog een beetje onwerkelijk, zeker na dit abrupte slot”, aldus de nieuwe kampioen. “Maar dit is toch wel heel speciaal voor mij. Hier heb ik altijd van gedroomd en het is nu gelukt. Ik ben echt superblij.”  Op de vraag hoe hij zijn overwicht in de meeste partijen en het voor een dammatch opmerkelijk grote aantal beslissingen verklaart, was Boomstra  heel beslist.  “Ik heb deze match mijn beste spel gespeeld en heb mij uitstekend voorbereid op het spel van mijn tegenstander. Zo heb ik ook kunnen afdwingen dat Jan niet tot zijn beste spel is gekomen. Hij is en blijft een fantastische dammer. Dat het mij gelukt is toch deze prestatie te leveren geeft een enorme voldoening “ 

Voor meer foto’s zie https://www.flickr.com/