Roel Boomstra heeft wereldtitel dammen voor het grijpen na derde zege

Roel Boomstra verraste met wit Jan Groenendijk met een venijnig offer nadat Groenendijk op de 47e zet 14-20 speelde. Boomstra offerde een schijf, kroop achter het zwarte stuk op 24 en dreigde met doorbreken naar dam. Groenendijk kon op dat moment nog op remise aansturen, maar zag de redding onder druk van de klok niet.

Met zijn derde zege in acht partijen heeft Roel Boomstra de wereldtitel voor het grijpen. De wereldkampioen moet van de 12 partijen er minimaal 3 winnen. Met nog 2 remises of 1 overwinning in de resterende vier partijen is de wereldtitel binnen voor Boomstra.

Groenendijk was na de partij diep teleurgesteld. Boomstra was verrast door de onverwachte zege na een eerder gelijkopgaande partij.

Voor een volle zaal in de Eerste Kamer in Den Haag en onder het toeziend oog van de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, en ex-wereldkampioen Ton Sijbrands, speelden Boomstra en Groenendijk de eerste zet om elf uur.

De opening van de partij leek een beetje op die uit de zesde matchpartij met één belangrijk verschil: waar Groenendijk in partij 6 niet in de aanval ging, deed hij dat nu wel, met een ruil naar veld 27.
Op de zesde zet ruilde Jan Groenendijk die voorpost alweer in voor een schijf aan de rand met een twee om twee ruil naar veld 31. Dat stuk op 31 schoof even later door naar randveld 36 en zou een bepalend beeld van de partij blijven.

Op de 21e zet leidde Roel Boomstra een grote ruil in. De vereenvoudigde stand die daarna op het bord stond leek in een puntendeling te eindigen.
Met het venijnige offer dat Boomstra plaatste trok hij onverwacht alsnog de zege naar zich toe.

Roel Boomstra leidt na 8 partijen met 11-5 en 3-0 in overwinningen. Dinsdag volgt de negende partij op het Plein in Den Haag waar de dammers in een glazen huis spelen. Woensdag is een rustdag.