Roel Boomstra

Geboren 9 maart 1993, woonplaats Groningen. Wereldkampioen 2016. KNDB Rating 1562, FMJD rating 2408.

Eigenlijk vanaf het begin dat hij begon te dammen wilde hij wereldkampioen worden. Dat is hem gelukt. In 2001 is hij nog wel wezen kijken bij de Soester schaakclub. Maar hij bleek de rigide structuur van de schaakclub maar niets te vinden. De damclub lag hem wel.

Na een suggestie van de slijter in Soest is hij bij het dammen gekomen. Zijn talent bleek groot te zijn. In 2014 werd hij Europees kampioen. Zijn scores in WK’s: 2011: 7e, 2013: 3e. In zijn vroegere woonplaats Emmen werd hij in 2015 toch teleurstellend derde achter Georgiev en Groenendijk. Hij greep de kans die hij daarna kreeg, na het terugtrekken van Alexander Georgiev, met beide handen aan door Jan Groenendijk overtuigend in de match van 2016 te verslaan.

Daarmee werd hij op 23-jarige leeftijd wereldkampioen. In 2017 strandde hij in de halve finale. Hij combineert het dammen met zijn studie natuurkunde. Boomstra: “Vooralsnog heb ik het idee dat mijn vorm stijgende is en hoop ik in december echt te pieken. Het voordeel van een match is dat je het resultaat geheel in eigen hand hebt. Bij de match zal het resultaat zeker terecht zijn. En met mijn groeiende vorm heb ik goede hoop!”

Schwarzman over zijn tegenstander:  “ Because the style of Roel is more suitable for the match, then for tournaments. He always makes the best moves and don’t take any risk, I have another style. So, for winning this match I have to change my self.”

Interviews met Roel: https://www.hijkendtc.nl/interviews/

Columns door Roel: https://www.hijkendtc.nl/dammoois/roel/