Spannend tactisch steekspel in vijfde matchpartij

04-01-2019  Auke Scholma  voor DvhN

GRONINGEN  Voor de vijfde partij in de WK-match tussen Schwarzman en Boomstra verhuisde het circus van Leeuwarden naar Groningen, de woonplaats van de Nederlandse uitdager. Boomstra had er duidelijk zin in en daagde Schwarzman uit tot scherp spel. Dat kwam er ook wel, maar na een interessant tactisch steekspel rolde er toch een gelijkwaardige remise uit.


In de opening koos Schwarzman aanvankelijk niet voor de scherpste varianten, zoals hij de gehele match al de indruk wekt Boomstra’s voorbereiding te willen dwarsbomen. In een iets rustiger middenspel met Boomstra aan de randen en Schwarzman stevig in het centrum liepen de spanningen echter toch hoog op. Boomstra, met wit, drong de wereldkampioen de aanval op, omdat deze een hekstelling moest ontlopen. Schwarzman kon door een inventieve blokkade van Boomstra zijn meest agressieve zetten niet doorzetten wegens combinaties naar dam. Beide spelers kwamen in lichte tijdnood en Schwarzman koos ten koste van een schijf voor een doorbraak op termijn. Voor Boomstra was de weg naar dam nog lang en hoewel Schwarzman een tweede schijf zou moeten investeren om de damlijn te bereiken bood hij al voor het zover was remise aan.

Schwarzman aarzelde enkele minuten, maar nam het aanbod toen aan. Ook bij analyse bleek, dat er voor beiden niets meer te halen viel. De talrijke bezoekers kregen nog een leuk toetje toen de spelers na afloop in de demonstratiezaal hun hersenkronkels deelden op het grote bord. Op een vraag van oud-wereldkampioen Harm Wiersma aan Schwarzman, waarom hij op zeker moment niet voor een meer zekere remise had gekozen, antwoordde Schwarzman met een kwinkslag: “Ik zag zoveel toeschouwers, dat ik de spanning er nog even in wilde houden”.

Morgen de zesde partij in het Van Swinderen Huys. Bij een nieuwe remise volgt zondag een sneldamsessie om de eerste beslissing af te dwingen.