Spannende krachtmeting in 11e matchpartij om het WK-dammen

11-01-2019   Auke Scholma voor DVHN

ASSEN  Na een remise in de 11e matchpartij tussen Roel Boomstra en Alexander Schwarzman is de stand 12-10 in het voordeel van Boomstra. Vandaag wordt bij RTV Drenthe de laatste reguliere partij gespeeld, zondag moet in een barrage met versneld speeltempo de definitieve beslissing vallen.

Beide spelers kopieerden de eerste zetten van hun negende partij, maar Boomstra, die daarin verloren kwam te staan, week op de 7e zet wijselijk af. Schwarzman antwoordde op degelijke wijze, waarna Boomstra spanningen zocht in een klassiek speltype. In een stand met wederzijds nog 18 schijven stonden de spelers als sumoworstelaars tegenover elkaar. Schwarzman werd verlokt het spel op de spits te drijven met een tactische afwikkeling die beide spelers op dam zou brengen. De Rus, half gedreven door zijn intuïtie, half door berekeningen, voelde een gezond wantrouwen. Na afloop liet Boomstra een fraaie berekening zien die beider gelijk bevestigde.

Helaas voor de Groninger bevatte de stand ook een grote ruilmogelijkheid, die Schwarzman benutte. Daarna bleef een bijna gelijkwaardig middenspel over, dat door Boomstra wel tot de laatste druppel werd uitgeperst. Een remiseaanbod op de 40ste zet sloeg hij af. Schwarzman liet echter met nauwkeurig spel zien dat het evenwicht echt niet te verbreken viel en op de 58ste zet werd tot remise besloten.

Zelfs als Boomstra vandaag zou winnen is de match nog niet beslist. Pas een derde overwinning brengt de zege.