Spectaculair begin Wereldtitel Dammen 2016

Roel Boomstra (23) is flitsend begonnen aan de strijd om de Wereldtitel Dammen 2016. Jan Groenendijk (18) ging ten onder. Een zeldzame beslissing in de eerste wedstrijd van een match om de wereldtitel. Boomstra staat nu 1-0 voor in overwinningen. Er zijn minimaal 3 zeges nodig voor de wereldtitel. In totaal worden 12 partijen gespeeld.

Eerste zet door Suzanne en Elisabeth

Eerste zet door Suzanne en Elisabeth

Beide spelers vlogen er vanaf de eerste zet in en namen alle twee risico’s. De partij startte met een bekende opening. Jan Groenendijk speelde met wit en Roel Boomstra opende vrij snel de aanval over het centrum. Dat deed hij door een voorpost te plaatsen op veld 28.

Die aanval oogde gevaarlijk voor Groenendijk en dat bleek ook.
Boomstra kreeg vrij spel aan zijn rechtervleugel terwijl Jan Groenendijk met een volle rechtervleugel speelde en met een minder evenwichtige schijvenverdeling dan Groninger Boomstra.
Groenendijk verkeerde voor een groot deel van de partij in de voor hem karakteristieke tijdnood. Regelmatig had de Wageninger nog enkele seconden op zijn klok. Op enig moment zelfs 1 seconde. Na een nieuwe zet kwam daar weer een minuut bij en had de witspeler een beetje lucht.

Zwartspeler Roel Boomstra liet zich niet van de wijs brengen door de hectiek bij Groenendijk en bleef koel. Op de 38e zet zag Jan Groenendijk zich genoodzaakt om een schijf te offeren. Op wereldniveau betekent dat vaak partijverlies. Zes zetten later, na slechts 45 zetten, hield Groenendijk het dan ook voor gezien.

Zondag volgt de tweede partij van de Wereldtitel Dammen 2016 in Groningen.

Analyse door Auke Scholma

Analyse door Auke Scholma