Subtiele partij van hoog niveau in 4e ronde

Boomstra zet Groenendijk opnieuw onder druk, toch remise in 4e partij Wereldtitel Dammen, Boomstra leidt met 5-3 (1-0 in overwinningen) na 4 partijen

De vierde wedstrijd in Groningen begon aftastend. In de opening ontstond een bekende positie uit een partij tussen Wouter Sipma (secondant van Boomstra tijdens de Wereldtitel Dammen) en oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman. Mogelijk had Boomstra de partijstand al voorbereid.

boomstraNa de opening ontstond een open positie die remise leek te voorspellen. Dat bleek voorbarig. Er ontstond een felle strijd. Jan koos voor een plan waarbij Roel het centrum veroverde en Jan aan de randen doorbraak kansen ging zoeken. Het gevaar voor Jan zat ‘m er vooral in dat Roel ver naar voren zou komen. Dat gebeurde ook, Roel pakte met wit steeds meer terreinvoordeel zonder zijn eigen stand veel te verzwakken. Het werd steeds spannender en de experts werden het er niet over eens welke speler nu beter stond. Zo ingewikkeld was het om de kansen in te schatten.

De stand deed een klein beetje denken aan de strategie uit de tweede partij waarin Groenendijk op spectaculaire wijze dichtbij de winst kwam. Zo ver zou het vandaag niet komen. Het bleek moeilijk om een goede omsingeling te vinden voor Jan. Met zoals bijna gebruikelijk zeer weinig tijd op z’n klok kwam Jan wat in de problemen.

Na de 40e zet waren ook de computers redelijk negatief over Jans zwarte stand.
Boomstra kon op de 49e zet uit meerdere sterke zetten kiezen op weg naar dam.
Groenendijk offerde een schijf op de 54e zet en het eerste serieuze eindspel van de Wereldtitel Dammen 2016 begon. Met een wittte dam en vier witte stukken nam Roel het op tegen een zwarte dam en drie zwarte stukken.

Een voordeel van één schijf is in het eindspel lang niet altijd genoeg voor de zege. Dat bleek ook dinsdag. Groenendijk haalde opgelucht een punt binnen na 59 zetten.
Woensdag is een rustdag.
Vanaf donderdag vervolgen Boomstra en Groenendijk hun strijd in Wageningen.