Volkomen evenwicht in vierde WK-partij

03-01-2019  Auke Scholma voor DvhN en Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN  De vierde en laatste partij die Alexander Schwarzman en Roel Boomstra speelden in Leeuwarden, eindigde na een interessante klassieke partij in remise. De stand is nu 4-4.

Na de derde partij, waarin Schwarzman in het late middenspel zwaar moest verdedigen, leek de Rus gezien zijn rustige openingsspel even op adem te willen komen. Na enkele ruilen in de opening konden eventuele huiskamervarianten worden opgeborgen en verliep het spel in klassieke banen. Het laveerwerk mondde na 20 zetten zelfs uit in een volmaakt symmetrische stelling met de voorzet aan Schwarzman met wit. De wereldkampioen moest als eerste knopen doorhakken en koos een voorzichtige weg. Voor Boomstra viel daar echter nauwelijks van te profiteren. Hij werd door Schwarzman gedwongen om de zelf de stelling te vereenvoudigen. Na 41 zetten was iedere muziek uit de stand verdwenen en werd tot remise besloten.

Ter compensatie kwamen beide spelers nog even naar de demonstratiezaal om het publiek te vermaken. De grootste aandacht ging daarbij vooral uit naar de derde partij, waarvan de spannendste momenten de revue passeerden. Schwarzman gaf wel toe dat hij het in die partij heel moeilijk had aan het eind, maar dat het te wijten was aan een duidelijke fout. Had hij die niet gemaakt, dan was de stelling bij goed spel in evenwicht gebleven. Zo kennen we de echte topper: ook in de nazit willen hij graag zijn gelijk halen.

Vandaag begint om 12.00 uur de vijfde partij in het Van Swinderen Huys in Groningen.